Pijn op de borst na angiografie zonder afwijkingen

Casuïstiek
13-03-2019
Tim Schutte, Shanti Ramawadhdoebe en Jeroen Schotten

In dit artikel beschrijven wij een patiënte die twee keer in één week een acuut coronair syndroom doormaakte. De eerste keer waren er geen afwijkingen bij coronairangiografie (CAG). De tweede keer werd er een coronairarteriedissectie gezien.

Samenvatting

Achtergrond

Een hartinfarct kan worden ingedeeld op basis van de uitkomsten van ecg (aan- of afwezigheid van ST-elevaties; STEMI/NSTEMI) of coronairangiografie (CAG) (wel of geen obstructieve atherosclerose). Een hartinfarct zonder obstructie bij CAG noemen we een ‘myocardial infarction with non-obstructive coronary arteries/atherosclerosis’ (MINOCA). Bij tot een kwart van de patiënten met een acuut coronair syndroom is sprake van een MINOCA. Deze patiënten hebben een verhoogd risico op hartziekten, die bij een kwart van de MINOCA-patiënten binnen 10 jaar optreden.

Casus

Wij beschrijven een 55-jarige vrouw die twee keer in één week een acuut coronair syndroom doormaakte. De eerste keer toonde het ecg geen ST-elevatie (NSTEMI) en waren er geen afwijkingen bij CAG (MINOCA). Vijf dagen later kreeg de patiënte opnieuw klachten en toonde CAG een coronairarteriedissectie.

Conclusie

Bij een hartinfarct zonder obstructie in de coronairvaten is er sprake van een MINOCA. Deze patiënten hebben een verhoogd risico op cardiale problemen, bij onze patiënte een coronairarteriedissectie.

Om deze pagina weer te geven moet u ingelogd zijn.

Heeft u nog geen abonnement?

Sluit een abonnement af

Heeft u al een abonnement?

Registreren

Log in als abonnee

Inloggegevens kwijt?