Pieper een paar uur inleveren: minder slaaptekort

Pieper een paar uur inleveren: minder slaaptekort
Lucas Maillette de Buy Wenniger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1562

Arts-assistenten die gedurende lange nachtdiensten hun sein voor een paar uur aan een collega gaven, konden per nacht ongeveer een uur extra slapen. Dat scheelde in hun vermoeidheid, concluderen Amerikaanse onderzoekers in JAMA (2012;308:2208-17).

Om vermoeidheidsgerelateerde fouten te verminderen adviseerde het onafhankelijke Institute of Medicine om assistenten gedurende lange diensten een periode van 5 uur beschermde slaap te geven. Onderzoekers uit Pennsylvania onderzochten of dit advies echt werkt, door de dienstschema’s van 106 arts-assistenten in 2 ziekenhuizen te randomiseren voor het wel of niet hebben van zo’n vaste rusttijd. Tijdens de helft van 4800 nachtdiensten, die in Amerika voor eerstejaars assistenten maximaal 16 en voor ouderejaars assistenten 24 uur mogen duren, leverden de assistenten tussen 0:30 en 5:30 hun pieper in bij een overkoepelende nacht-assistent. Deze kon de slapende assistent indien nodig weer uit bed kon bellen.

Op basis van slaapmetende horloges en slaapdagboeken bleek dat de gemiddelde slaapduur tijdens diensten met een beschermde nachtrust in zowel het academische als het niet-academische ziekenhuis bijna 3 uur was. Dat was ongeveer een uur meer dan de assistenten zonder afgeschermde rustperiode sliepen. Het percentage artsen dat helemaal geen slaap kreeg daalde van circa 16% naar minder dan 6%. Ook meldden de assistenten met gereguleerde slaaptijden minder verstoring van hun slaapritme. Ze scoorden bovendien beter op een psychomotore waakzaamheidtest die ze de ochtend na iedere nachtdienst moesten doen. De onderzoekers deden nog enkele analyses om eventuele effecten op de kwaliteit van de patiëntenzorg te achterhalen, maar vonden daarin geen verschillen.

Volgens de auteurs kan het instellen van beschermde slaaptijden een effectieve manier zijn om de vermoeidheid onder arts-assistenten te verminderen. Die slaaptijden moeten dan wel geïnstitutionaliseerd worden, omdat eerder is gebleken dat de artsencultuur het slapen anders in de weg zit.

(Bijdrage: Lucas Maillette de Buy Wenniger.)

Gerelateerde artikelen

Reacties