Peripartum-cardiomyopathie bij jonge vrouwen

Klinische praktijk
Sjoukje I. Lok
Pieter A. Doevendans
Corinne Klöpping
J. Hans Kirkels
Jaap R Lahpor
Nicolaas de Jonge
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A2937
Abstract

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Dames en Heren,

In deze les willen wij uw aandacht vestigen op het ziektebeeld: peripartum-cardiomyopathie (PPCM). PPCM is een hartaandoening die jonge vrouwen in hun vruchtbare levensfase treft. Het is een levensbedreigende ziekte waarover veel onduidelijkheid bestaat en die lastig te diagnosticeren is.

Patiënt A, een 26-jarige vrouw met een blanco voorgeschiedenis, primigravida, komt bij een zwangerschapsduur van 37 weken bij de huisarts. Sinds enkele weken heeft zij klachten van opgezette enkels, een kriebelhoest en last van kortademigheid in liggende houding. De vader van patiënte is vanaf 44-jarige leeftijd bekend wegens een gedilatereerde cardiomyopathie. De huisarts denkt dat de klachten passen bij de zwangerschap en wacht voorlopig af.

Twee dagen later meldt patiënte zich opnieuw bij de huisarts met toenemende klachten van kortademigheid en nu ook misselijkheid. De huisarts vertrouwt het niet en denkt aan longembolie, pneumonie of thyreotoxicose, en verwijst patiënte door naar de longarts in het plaatselijke…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum, afd. Cardiologie, Utrecht.

Drs. S.I. Lok, arts-assistent cardiologie; prof.dr. P.A.F. Doevendans, drs. C. Klöpping, dr. J.Kirkels en dr. N. de Jonge, cardiologen; prof.dr. J.R. Lahpor, cardiothoracaal chirurg.

Contact drs. S.I. Lok (s.lok@umcutrecht.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 26 januari 2011

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Hartfalen

Ook interessant

Reacties