Overleving 11 jaar na een aorto-coronaire bypass-operatie

Onderzoek
R.F. Veldkamp
G.J. Baartman
R. van Domburg
J.G.P. Tijssen
E. Bos
K. Meeter
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1229-33
Abstract

Samenvatting

Teneinde na te gaan wat de prognose quoad vitam na een eerste coronaire operatie is, werden alle patiënten van juli 1971 tot juni 1980 in het Thoraxcentrum te Rotterdam met deze ingreep gevolgd. Het betrof 1041 patiënten met een gemiddelde vervolgtijd van 11 jaar (8,5-17,4). De gegevens waren compleet bij 98 van dezen.

De perioperatieve sterfte bedroeg 1,2, de overleving na 5 en 10 jaar was respectievelijk 92 en 77. De jaarlijkse sterfte nam vanaf het 5e jaar toe tot 5 in het 10e jaar na de operatie. Van de overledenen (n = 279, 27) was 72 gestorven door een cardiale oorzaak. Uitgebreidheid van vaatafwijking, kwaliteit van de linker-ventrikelfunctie en leeftijd hadden een belangrijke invloed op de overlevingskans.

Na de coronaire revascularisatie-operaties werd op korte termijn een goede overlevingskans gezien. Na 5 jaar nam de sterftekans echter toe. Aangezien het vooral om sterfte door cardiale oorzaken ging, kan worden geconcludeerd dat de operatie op zich geen genezing biedt, maar wel een goede palliatieve behandeling bij patiënten met angina pectoris is.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, Thoraxcentrum, afd. Cardiologie Bd 375, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

R.F.Veldkamp en G.J.Baartman, medisch studenten; ir.R.van Domburg, wiskundige; prof.dr.E.Bos, cardiopulmonaal chirurg; mw.dr.K.Meeter, cardioloog.

Academisch Medisch Centrum, afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek, Amsterdam.

Dr.J.G.P.Tijssen, klinisch epidemioloog.

Contact mw.dr.K.Meeter

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties