Actief observeren moet vaker worden overwogen

Overbehandeling van patiënten met basaalcelcarcinoom

Hand op glas
Satish F.K. Lubeek
Henk J. Schers
Yvonne Schoon
Nicole W.J. Kelleners-Smeets
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6630
Abstract

Samenvatting

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en komt vaak voor bij oudere patiënten. In tegenstelling tot andere veelvoorkomende vormen van huidkanker (plaveiselcelcarcinoom en melanoom) groeit basaalcelcarcinoom over het algemeen langzaam en is het risico op metastasering uitermate laag: 0,0028-0,55%. Gegevens van de Nederlandse Kanker Registratie laten dan ook een relatieve 5- en 10-jaarsoverleving van 100% zien. De eerste jaren veroorzaakt basaalcelcarcinoom vaak weinig klachten. Toch wordt de overgrote meerderheid van de patiënten met basaalcelcarcinoom direct na diagnose behandeld, meestal met chirurgische excisie. Wij denken dat er regelmatig sprake is van overbehandeling van patiënten met basaalcelcarcinoom. Bij patiënten met een beperkte levensverwachting is actief observeren een uitstekend alternatief dat vaker moet worden overwogen.

Auteursinformatie

Radboudumc, Nijmegen: Afd. Dermatologie: dr. S.F.K. Lubeek, dermatoloog. Afd. Eerstelijnsgeneeskunde: prof.dr. H.J. Schers, huisarts. Afd. Geriatrie: prof.dr. Y. Schoon, geriater. Maastricht UMC+, afd. Dermatologie, Maastricht: dr. N.W.J Kelleners-Smeets, dermatoloog.

Contact S.F.K. Lubeek (satish.lubeek@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Satish F.K. Lubeek ICMJE-formulier
Henk J. Schers ICMJE-formulier
Yvonne Schoon ICMJE-formulier
Nicole W.J. Kelleners-Smeets ICMJE-formulier
Op weg naar minder excisies bij basaalcelcarcinoom
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Gezonde Zorg
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties