Overbehandeling bij onverklaarde subfertiliteit*

Onderzoek
Fleur A.M. Kersten
Rosella P.G.M. Hermens
Didi D.M. Braat
Annemieke Hoek
Ben Willem J. Mol
Mariëtte Goddijn
Willianne Nelen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8689
Abstract

Samenvatting

Doel

De implementatie in kaart brengen van het advies uit de ‘Landelijke netwerkrichtlijn subfertiliteit’ om bij paren met onverklaarde subfertiliteit 6-12 maanden af te wachten alvorens een vruchtbaarheidsbehandeling te starten.

Opzet

Retrospectief cohortonderzoek in 25 ziekenhuizen.

Methode

Uit de dossiers van 25 ziekenhuizen die fertiliteitszorg bieden, selecteerden wij paren met onverklaarde subfertiliteit en een goede kans op spontane zwangerschap binnen 1 jaar. Primaire uitkomstmaat was overbehandeling, gedefinieerd als een vruchtbaarheidsbehandeling gestart binnen 6 maanden na het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO). Secundaire uitkomstmaat was naleving van de richtlijn aan de hand van 3 indicatoren: geen prognose berekend; geen afwachtend beleid geadviseerd; afwachtend beleid geadviseerd maar behandeling toch binnen 6 maanden gestart. De invloed van patiënt- en ziekenhuiskenmerken is geanalyseerd met behulp van multilevel regressieanalyse. Trialnummer NTR 3405.

Resultaten

Wij includeerden 544 paren, waarvan er 198 (36%) overbehandeld werden. De ziekenhuizen verzuimden bij 186 paren (34%) de prognose te berekenen en bij 230 paren (42%) minimaal 6 maanden afwachtend beleid te adviseren. Van de 314 paren (58%) die dat advies wél kregen, werden er 51 (16%) alsnog binnen 6 maanden behandeld. Voortijdige behandeling vond vaker plaats wanneer de vrouw nog niet eerder zwanger geweest was of een hogere leeftijd had, en naarmate de subfertiliteit al langer bestond.

Conclusie

De implementatie van het advies voor afwachtend beleid zoals dat geformuleerd is in de ‘Landelijke netwerkrichtlijn subfertiliteit’ kan beter. De eerste stap om die verbetering te realiseren is het evalueren van een implementatiestrategie die gericht is op de genoemde knelpunten.

Auteursinformatie

* Dit is een bewerking van een onderzoek gepubliceerd in Human Reproduction (2015;30(1):71-80), met als titel ‘Overtreatment in couples with unexplained infertility’. Afgedrukt met toestemming.

Radboudumc, Nijmegen

Afd. Verloskunde en Gynaecologie.

dr. F.A.M. Kersten, arts-onderzoeker voortplantingsgeneeskunde; prof.dr. D.D.M. Braat, gynaecoloog; dr. W.L.D.M. Nelen, arts-onderzoeker voortplantingsgeneeskunde.

Scientific Institute for Quality of Healthcare: dr. R.P.G.M. Hermens, biomedisch onderzoeker/epidemioloog.

UMCG, Groningen, afd. Verloskunde en Gynaecologie: dr. A. Hoek, gynaecoloog.

University of Adelaide, School of Paediatrics and Reproductive Health, The Robinson Institute, Adelaide, Australia: prof.dr. B.W.J. Mol, gynaecoloog.

AMC, Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, Amsterdam: dr. M. Goddijn, gynaecoloog;

Contact dr.W. Nelen

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: de auteurs Braat en Mol ontvingen buiten het kader van dit artikel vergoedingen van farmaceutische bedrijven. ICMJE-formulieren met de belangenverklaringen van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Fleur A.M. Kersten ICMJE-formulier
Rosella P.G.M. Hermens ICMJE-formulier
Didi D.M. Braat ICMJE-formulier
Annemieke Hoek ICMJE-formulier
Ben Willem J. Mol ICMJE-formulier
Mariëtte Goddijn ICMJE-formulier
Willianne Nelen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties