Orale glucoseverlagende medicatie als monotherapie bij zwangerschapsdiabetes: omstreden

Opinie
Harold W. de Valk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A330
Abstract

De behandeling van zwangerschapsdiabetes is omstreden. Recent is een omvangrijk gerandomiseerd onderzoek gepubliceerd naar het effect van monotherapie met metformine.1 Deze studie heeft de discussie over de behandeling van zwangerschapsdiabetes weer aangejaagd. Aan dit onderzoek kleven problemen, die ik in dit artikel bespreek.

Daarnaast is het van belang ook de resultaten van een eerdere grote studie te betrekken, waarin het effect van glibenclamide werd onderzocht.2 Er zijn ook nog twee kleine studies verschenen, maar die leveren geen belangrijke bijdrage aan de discussie door de verscheidenheid aan inclusiecriteria en de keuze voor en de definitie van de uitkomsten. Maar vooral de beperkte grootte van de patiëntenpopulatie is van belang.3,4

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) wordt gedefinieerd als elke vorm van hyperglykemie dan wel glucose-intolerantie die voor het eerst ontdekt wordt tijdens een zwangerschap.5 Onbehandelde zwangerschapsdiabetes gaat gepaard met een verhoogde kans op maternale morbiditeit (pre-eclampsie, premature geboorte, polyhydramnion…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Interne Geneeskunde, Utrecht.

Contact H.W. de Valk, internist (h.w.devalk@umcutrecht.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 26 maart 2009

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties