Oproep: onderzoek gepast gebruik van dure geneesmiddelen

Kosten medicijnen
Lester du Perron

Zorgkosten blijven stijgen, ook doordat er steeds meer dure medicijnen komen. Veel van die dure medicijnen zijn behandelingen voor kanker. Patiënten hebben daar soms, maar lang niet altijd baat bij, terwijl ze wel flinke bijwerkingen kunnen geven. Door de hoge prijs kunnen de medicijnen bovendien de beschikbaarheid van andere zorg in gevaar brengen.

Oncoloog en hoogleraar Gabe Sonke stond onlangs in zijn oratie stil bij deze dure geneesmiddelen. Hij roept op onderzoek te doen naar gepast gebruik ervan, zodat kosten beheersbaar blijven en patiënten niet onnodig dure en zware behandelingen krijgen. Eerder schreef Sonke met collega's al een artikel voor het NTvG waarin het nut van zulk onderzoek wordt beschreven.

Eind vorige maand verscheen daarnaast ook het 'Signalement Passende zorg voor mensen met kanker' van Zorginstituut Nederland (ZiN). Hierin wordt opgeroepen de zorg voor mensen met kanker toekomstbestendig te houden. Het signalement adviseert de minister van VWS bij zijn beleid. Begin volgend jaar volgen nog twee delen: 'Doelmatige inzet van behandelingen voor mensen met kanker' en 'Preventie van kanker'.

Artikel oratie Gabe SonkePassende oncologische zorg ZiN Artikel doelmatigheidsonderzoek NTvG

Gerelateerde artikelen

Reacties