Opportunistische screening op genitale infecties met Chlamydia trachomatis onder de seksueel actieve bevolking van Amsterdam. IV. Kosteneffectiviteitsanalyse van screening uitgebreid met het oog op de specifieke dynamiek van een infectieziekte

Onderzoek
R. Welte
M. Kretzschmar
J.C. Jager
R. Leidl
J.A.R. van den Hoek
M.J. Postma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:514-7
Abstract

Samenvatting

Doel

Schatten van de kosteneffectiviteit van opportunistische screening op asymptomatische infectie met Chlamydia trachomatis (CT) bij seksueel actieve personen in de Amsterdamse huisartspraktijk.

Opzet

Farmaco-economische modelberekening.

Methode

Behalve de kansen op CT-infectie en op complicaties daarvan (zoals extra-uteriene graviditeit en onvruchtbaarheid) en de kosten ten gevolge van screening en CT-complicaties werden ook epidemiologische gegevens over de verspreiding van CT in een modelberekening gebracht. Op basis daarvan werd geschat wat de directe en indirecte nettokosten van screening zouden zijn per vermeden ernstige complicatie van CT-infectie.

Resultaten

Screening van 15-34-jarige vrouwen zou kosten besparen, vergeleken met geen screening. Toevoegen van mannen aan een screening gericht op vrouwen van dezelfde leeftijdsgroep zou geen kosten besparen. Nettokosten bedroegen dan ƒ 2500,– - ƒ 6100,– (circa € 1000,– - € 3000,–) per vermeden ernstige complicatie, afhankelijk van de specifieke leeftijdsgroep. De nettokosten van screening zouden hoger zijn bij een lagere CT-prevalentie voorafgaand aan de screening, bij een kortere screeningsperiode en bij een lager percentage opgespoorde partners; ze zouden lager uitvallen bij lagere testkosten en bij een hoger risico op complicaties.

Conclusie

Vanuit farmaco-economisch perspectief is een CT-screeningsprogramma voor seksueel actieve vrouwen in Amsterdam aan te bevelen.

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven.

Centrum voor Zorgonderzoek: R.Welte, gezondheidseconoom; dr.J.C. Jager, theoretisch bioloog.

Centrum voor Infectieziekten Epidemiologie: mw.dr.M.Kretzschmar, biomathematicus.

Universiteit Ulm, Abteilung für Gesundheitsökonomie, Ulm, Duitsland.

Prof.dr.R.Leidl, gezondheidseconoom.

Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst, Amsterdam.

Mw.dr.J.A.R.van den Hoek, arts-epidemioloog.

Groningen University Institute for Drug Exploration, A. Deusinglaan 1, 9713 AV Groningen.

Dr.M.J.Postma, farmaco-econoom.

Contact dr.M.J.Postma (m.postma@farm.rug.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties