Opiniepeiling euthanasie: nuanceringen en verdeeldheid

Commentaar
18-06-2020
Lorette Harbers en Lara Harmans

Begin mei hielden we een online opiniepeiling over euthanasie. Uit de vele reacties die we kregen blijkt dat de meningen over dit onderwerp sterk verdeeld zijn.

In de opiniepeiling presenteerden we 5 stellingen waar met ja of nee op geantwoord kon worden, met ruimte voor een toelichting. Het open veld werd vaak aangegrepen om het gekozen antwoord te nuanceren. Nuancering van de arts, de patiënt, de ziekte, de behandelrelatie en van de situatie. Argumenten die aangevoerd werden ter ondersteuning van een instemmend antwoord, werden door anderen genoemd om het tegendeel te ondersteunen. Hier geven we een overzicht van de resultaten, met het voorbehoud dat we zeker niet pretenderen een representatieve steekproef te hebben uitgevoerd.

De opiniepeiling leverde veel reacties op: binnen 2 weken reageerden 1118 mensen (45,7% man). Zij waren gemiddeld 52 jaar oud (spreiding: 18-90) en onder de 731 (65,4%) artsen die de vragenlijst invulden, vormden huisartsen de grootste groep (n = 218), gevolgd door specialisten ouderengeneeskunde (n = 59) en internisten (n = 52). Onder de artsen bevonden zich 32 aiossen. Naast de artsen vulden 87 ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing