Opereren buiten de operatiezaal

Opereren buiten de operatiezaal
Jan Taco te Gussinklo
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C247

Als de steriliteit maar gewaarborgd is, zouden operaties ook heel goed buiten de operatiekamer kunnen worden uitgevoerd. Met dat idee ontwikkelde de Delftse biomechanisch ingenieur Tim Horeman een systeem voor ‘lokale sterilisatie’ bij bijvoorbeeld laparoscopische ingrepen. Hij presenteerde zijn vinding eind juni 2009 tijdens een bijeenkomst van het Zorginnovatieplatform in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

De techniek berust op het creëren van een kleine steriele omgeving direct rond de instrumenten op de plaats van de ingreep. De instrumenten worden verpakt in een steriel gas zoals koolstofdioxide. Op het moment dat de instrumenten in het lichaam worden geschoven, staan deze steriele volumes rechtstreeks in verbinding met het, eveneens steriele, pneumoperitoneum.

In ontwikkelingslanden zou het systeem een goedkope en eenvoudige (extra) barrière tegen infecties kunnen vormen, maar ook in moderne ziekenhuizen biedt het mogelijk voordelen. Opereren buiten de operatiekamer wordt dan mogelijk; men kan daarbij denken aan artroscopie, sterilisatie en diagnostische laparoscopie, maar ook aan laparoscopische cholecystectomie.

Uit de eerste proeven blijkt dat het aantal deeltjes dat in contact komt met de instrumenten en de incisie inderdaad nihil is. Het wachten is op de eerste klinische studies. (Bijdrage: Jan Taco te Gussinklo.)

Gerelateerde artikelen

Reacties