Operatieve mogelijkheden bij spastisch verlamde arm en hand

Onderzoek
A.F. Hoeksma
K.E. Bos
A. Meester-Delver
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:1643-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststellen van de resultaten van operatieve correctie van spastisch verlamde arm en hand door infantiele encefalopathie.

Opzet

Descriptief. Plaats. Academisch Medisch Centrum (AMC) en Revalidatiecentrum De Trappenberg.

Methode

Van 1 januari 1990 tot 1 juni 1994 werden in het AMC 20 patiënten met een spastisch verlamde arm en hand ten gevolge van infantiele encefalopathie geopereerd ter verbetering van de spierbalans, enerzijds door verzwakking van spastische musculatuur via tenotomie of peesverlenging en anderzijds door versterking van de paretische antagonisten via re-routing of transpositie van een pees. Vaak was stabilisatie van een gewricht via tenodese, capsulodese of artrodese tevens geïndiceerd. Het stellen van de operatie-indicatie gebeurde volgens de classificatie van Zancolli et al. in een multidisciplinair team van AMC en Trappenberg. Bij 17 patiënten was een verbetering van de handfunctie de reden tot operatie, bij 3 toenemende contracturen, een pijnlijk spasme of kosmetische hygiënische wensen.

Resultaten

Van de 20 patiënten waren 18 (zeer) tevreden met het bereikte resultaat. Bij de overige 2 werd geen verbetering van de functie gezien. Als complicatie werd eenmaal een pseudartrose van het 1e carpometacarpale gewricht gezien, die adequaat werd verholpen door hernieuwde artrodese. Voor de operatie was de functieverbetering goed te voorspellen.

Conclusie

Bij zorgvuldige indicatiestelling kan bij patiënten met een spastisch verlamde arm en hand op basis van infantiele encefalopathie, door middel van operatieve behandeling een belangrijke en redelijk voorspelbare functionele verbetering worden verkregen.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Revalidatie: mw.A.F.Hoeksma, revalidatiearts.

Afd. Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie: dr.K.E.Bos, plastisch chirurg.

Revalidatiecentrum De Trappenberg, Huizen.

Mw.A.Meester-Delver, revalidatiearts.

Contact mw.A.F.Hoeksma

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties