Dokters voor levenden en doden

Op stap met een forensisch arts

Een politieagent die cordon omhoog houdt
Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5468

Dit interview maakt deel uit van een serie waarin het NTvG aandacht besteedt aan bijzondere specialisaties binnen de geneeskunde, zoals straatarts, transplantatiearts of arts in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Bij forensische geneeskunde denken veel mensen aan CSI en andere misdaadseries. Dat is geen representatief beeld van het vak. De forensisch arts is er ook voor medische bijstand aan arrestanten en heeft contact met nabestaanden. Het NTvG liep mee tijdens een avonddienst om een beeld te krijgen van dit vak.

Nick Dankerlui

De diensttelefoon staat net aan wanneer forensische arts Nick Dankerlui (31) gebeld wordt door een IC-arts. Het gaat over een jongeman die een suïcidepoging heeft gedaan en die naar verwachting later die avond zal overlijden. Dankerlui zal in dat geval de lijkschouw verrichten.

Het is dan de taak van Dankerlui om te beoordelen of er iets ‘strafrechtelijks’ aan de hand zou kunnen zijn. Dat wil zeggen: was dit echt een suïcide, of zou er ook sprake kunnen zijn van moord of doodslag? Hij bekijkt daarbij ook of de zorg correct is verleend. Mochten er aanwijzingen zijn voor nalatigheid, dan…

Auteursinformatie

L. Harbers, MSc, nieuwsredacteur, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Contact Lorette Harbers (l.harbers@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek
Dit artikel wordt besproken in#23 Opname op ‘sociale indicatie’
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties