Op inflammatoire darmziekte lijkende infectie met Aeromonas caviae bij een kind

Klinische praktijk
E.J. van der Gaag
E. Roelofsen
R.F.H.M. Tummers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:712-4
Abstract

Samenvatting

Bij een 10-jarig meisje met waterig rectaal bloedverlies werd een pancolitis vastgesteld. In eerste instantie leek het te gaan om een inflammatoire darmziekte, mede gezien de aanwezigheid van een positieve familieanamnese. Tijdens het afwachten van de uitslagen van de ingezette diagnostische bepalingen werden de feceskweken positief voor Aeromonas caviae. De ziekte verdween spontaan. Na 24 maanden waren er geen klachten, met name niet van een inflammatoire darmziekte. Het betrof een ernstiger presentatie van een A. caviae-infectie dan die met geringe diarree die meestal in de literatuur wordt beschreven. Bij retrospectief onderzoek in het ziekenhuis werd dit bevestigd: patiënte was de enige van alle 188 patiënten met een positieve Aeromonas-kweek in de voorgaande 5 jaar die zich presenteerde met rectaal bloedverlies en een monocultuur van A. caviae.

Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:712-4

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, locatie Beatrix Kinderkliniek, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Mw.E.J.van der Gaag, assistent-geneeskundige.

Laboratorium Microbiologie Twente Achterhoek, Enschede.

Mw.E.Roelofsen, medisch microbioloog.

Medisch Spectrum Twente, afd. Kindergeneeskunde, Enschede.

Hr.R.F.H.M.Tummers, kinderarts.

Contact mw.E.J.van der Gaag (e.j.van.der.gaag@bkk.umcg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Oegstgeest, maart 2005,

In het artikel van Van der Gaag et al. (2005:712-4) staat dat een gastro-intestinale infectie moet worden onderscheiden van een inflammatoire darmziekte. Inderdaad, een infectie is niet hetzelfde als een ontsteking, maar een infectie leidt vaak wel (zoals bij de beschreven patiënte zelfs histopathologisch werd bevestigd) tot ontsteking, dus tot een inflammatoire ziekte, in dit geval van de darm. Bedoeld is mijns inziens dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen een infectieuze en een niet-infectieuze (eventueel ‘idiopathische’) inflammatoire darmziekte.

Het betreft hier naar mijn mening onzorgvuldig en onjuist of althans dubbelzinnig taalgebruik, dat in een wetenschappelijk tijdschrift niet thuishoort.

F. Eulderink
E.J.
van der Gaag

Groningen, april 2005,

Wij hopen dat onze woordkeus collega Eulderink niet heeft afgeleid van de strekking van het artikel. Een colitis kan ontstaan door infectieuze oorzaken, radiatieschade, ischemische schade, medicatiegebruik en (auto-)inflammatoire oorzaken. Wij hebben gekozen voor het specifieke onderscheid tussen de infectieuze en de inflammatoire darmziekten, waarbij in de literatuur de term ‘inflammatory bowel disease’ gebruikt wordt als verzamelnaam voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

E.J. van der Gaag

Groningen, april 2005,

Van der Gaag et al. (2005:712-4) maken melding van een voor de leeftijd fors verhoogde concentratie calprotectine.1 Calprotectine is een eiwit dat met name voorkomt in het cytosol van neutrofiele granulocyten, monocyten en geactiveerde macrofagen.2 De concentratie calprotectine in feces is verhoogd bij kinderen met inflammatoire darmziekten in vergelijking met kinderen met terugkerende buikpijn zonder organische oorzaak.3 De hoogte van de calprotectinespiegel is sterk gecorreleerd met de aanwezigheid van histologische kenmerken van ontsteking in intestinale biopten, sterker dan met macroscopisch aantoonbare inflammatie.4 Bunn et al. hebben laten zien dat in een groep kinderen met zeer lichte inflammatoire darmziekte (IBD; ‘modified Lloyd-Still&Green’-score: > 75) 10 van de 14 kinderen (71%) een calprotectineconcentratie hadden boven de P95.1 Beattie et al. toonden eerder aan dat bij 82% van de kinderen met colitis ulcerosa in klinische remissie microscopische inflammatie ten tijde van coloscopie wordt gezien.5

Het bovenstaande suggereert dat calprotectine een geschikte detectiemethode is voor (subklinische) inflammatie. Onzes inziens zou het opnieuw bepalen van de calprotectineconcentratie in feces bij de betreffende patiënt van nut kunnen zijn bij het maken van het onderscheid tussen een infectie met Aeromonas caviae, die zich zelden op deze wijze presenteert, en een eerste exacerbatie van IBD, waarbij een verhoogde calprotectineconcentratie (> 50 mg/kg feces) pleit voor de laatstgenoemde diagnose.

M.J. van Vliet
E.S.J.M. de Bont
Literatuur
  1. Bunn SK, Bisset WM, Main MJC, Golden BE. Fecal calprotectin as a measure of disease activity in childhood inflammatory bowel disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2001;32:171-7.

  2. Dale I, Brandtzaeg P, Fagerhol MK, Scott H. Distribution of a new myelomonocytic antigen (L1) in human peripheral blood leukocytes. Immunofluorescence and immunoperoxidase staining features in comparison with lysozyme and lactoferrin. Am J Clin Pathol 1985;84:24-34.

  3. Olafsdottir E, Aksnes L, Fluge G, Berstad A. Faecal calprotectin levels in infants with infantile colic, healthy infants, children with inflammatory bowel disease, children with recurrent abdominal pain and healthy children. Acta Paediatr 2002;91:45-50.

  4. Bunn SK, Bisset WM, Main MJC, Gray ES, Olson S, Golden BE. Fecal calprotectin: validation as a noninvasive measure of bowel inflammation in childhood inflammatory bowel disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2001;33:14-22.

  5. Beattie RM, Nicholls SW, Domizio P, Williams CB, Walker-Smith JA. Endoscopic assessment of the colonic response to corticosteroids in children with ulcerative colitis. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1996;22:373-9.