Ook een half jaar post partum nog nieuwe depressies

Esther van Osselen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2663

Herhaling van screening voor postnatale depressie levert ook 6-12 maanden na de bevalling nog nieuwe patiënten op met een verhoogd risico. Dat blijkt uit een studie onder ruim 1200 Amerikaanse vrouwen die werden begeleid in de eerste lijn (Ann Fam Med.2015;13:228-34).

Barbara Yawn en collega’s van het Olmsted Medical Center in Minnesota gebruikten gegevens van de TRIPPD-studie, die aannemelijk maakte dat vroege screening, diagnose en behandeling binnen de eerste lijn van depressies post partum de uitkomsten voor moeders na 12 maanden verbeteren.

Binnen dit onderzoek werden bij de ruim 1800 deelneemsters de DSM-IV-criteria voor depressie uitgevraagd na 1-3 maanden, 6 maanden en een jaar met de ‘Patient’s health questionnaire’ (PHQ-9). Yawn et al. volgden alleen de 1400 vrouwen die bij de eerste ronde nog laag scoorden. Een score hoger dan 9 punten gold als afkappunt. Daarvoor moet je in de afgelopen 2 weken ofwel ‘meerdere dagen’ last hebben gehad van alle 9 depressieve symptomen, meer dan de helft van de dagen van 5 symptomen of dagelijks van 4 symptomen.

Na 6 maanden had 11% van de vrouwen met wie het aanvankelijk goed ging, een verhoogde score; een derde van hen had een sterk verhoogde score (groter dan 15 punten). Van de vrouwen die na 6 maanden nog laag scoorden ontwikkelde na een jaar nog eens 6% een verhoogd risico. In totaal kreeg bijna 14% van de vrouwen met wie het aanvankelijk goed ging, in het eerste jaar depressieve symptomen. Symptomen van angst of somberheid in de eerste maanden, een eerdere depressie, een laag opleidingsniveau en ongehuwd zijn vergrootten het risico.

Gerelateerde artikelen

Reacties