Ongewenst urineverlies bij vrouwen tijdens seksuele activiteit; een inventariserend onderzoek

Onderzoek
M.E. Vierhout
W.L. Gianotten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:913-6
Abstract

Samenvatting

Onwillekeurig urineverlies kan een grote negatieve invloed hebben op de beleving van seksualiteit bij de vrouw. Naast gevoelens van schaamte en libidoverlies kunnen er ook klachten van urineverlies ten tijde van seksuele activiteit zijn. Bij 245 patiënten met urine-incontinentie inventariseerden wij de prevalentie van deze klacht, de luxerende momenten en de betekenis van de klacht voor de relatie.

Van de ondervraagden had 20 geen seksuele partner (meer). Van de overigen bleken 66 (34) ook bij seksueel contact urine te verliezen. De klacht werd frequent ervaren tijdens druk op de buik of tijdens diepe penetratie, maar ook minder mechanische factoren bleken een belangrijke rol te spelen. Noch de anamnestische gegevens, noch de urodynamische bevindingen hadden een duidelijke samenhang met de luxerende momenten tijdens de coïtus. Het urineverlies trad veelal (ook) op tijdens de seksuele opwinding en het orgasme. Er werd een sterke negatieve invloed gevonden van deze klacht op het seksuele leven van vele vrouwen en hun partners.

Het adequaat opheffen van sfincterincontinentie door middel van een colposuspensie zal ook het urineverlies bij de coïtus opheffen.

Auteursinformatie

Ikazia Ziekenhuis, afd. Verloskunde en Gynaecologie, Montessoriweg 1, 3083 AN Rotterdam.

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Seksuologie, Rotterdam.

Drs.W.L.Gianotten, medisch seksuoloog.

Contact Dr.M.E.Vierhout, gynaecoloog

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties