Moeten journalisten hun werk beter doen?

Ongenuanceerd medisch nieuws

Opinie
Lester J. du Perron
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D6160

De reguliere media willen nog weleens te rooskleurig berichten over medisch onderzoek. Australisch onderzoek liet dat recentelijk nog zien (zie D6143). Maar ligt dat altijd aan de journalisten? De hoofdredacteur van Dokter Media pleit voor iets meer zelfreflectie.

We kennen waarschijnlijk allemaal wel een voorbeeld van een patiënt die hoopvol de spreekkamer binnenliep met de vraag om een onderzoek of behandeling waarover kort daarvoor in de media was bericht. Ook is ongenuanceerd medisch nieuws regelmatig onderwerp van gesprek tussen medici onderling: de zin ‘Daar zullen we vandaag wel weer telefoontjes over krijgen’ zal u niet onbekend in de oren klinken. De coronapandemie heeft nog eens extra duidelijk gemaakt dat mensen hun medische informatie voor een groot deel uit de reguliere media halen – en daarmee hoe belangrijk het is dat die informatie met de juiste nuances wordt gebracht.

Elders in dit tijdschrift staan de resultaten beschreven van een indrukwekkende zoektocht naar de manier waarop de reguliere media aandacht besteden aan vroegdiagnostiek.1 Uit het onderzoek blijkt dat er nog het nodige schort aan die berichtgeving. Hebben ‘de media’ het dus weer gedaan?

Onrealistische verwachtingen

Dat ongenuanceerd medisch nieuws…

Auteursinformatie

Lester du Perron is huisarts, ziekenhuisarts, hoofdredacteur van Dokter Media en redacteur Gezonde Zorg bij het NTvG.

Contact L.J. du Perron (redactie@doktermedia.nl)

Auteur Belangenverstrengeling
Lester J. du Perron ICMJE-formulier
Lester du Perron
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties