Veilig voor de zorgverlener?

Onaangekondigde simulatie op de verloskamer

Opinie
Franyke R. Banga
Annemarie F. Fransen
S. Guid Oei
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8635
Abstract

Acute verloskunde is complex en komt zelden voor. De vaardigheden hiervoor zijn dan ook moeilijk in de praktijk te leren. Medisch onderwijs dat is gebaseerd op simulatie (‘simulation-based medical education’, SBME) is een nuttige manier van trainen, zo blijkt uit verscheidene reviews.1-3 SBME wordt gezien als een belangrijke strategie om de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg te verbeteren.4-7 Deze vorm van onderwijs is de manier om de technische (medisch inhoudelijk) en niet-technische vaardigheden (communicatie en samenwerking) van een team te trainen.

Doorgaans vindt SBME plaats in een simulatiecentrum of ruimte waar scenario’s gesimuleerd worden met nagebootste ziekenhuisomgevingen en hoogwaardige simulatiepoppen. Het team dient het scenario uit te voeren en na afloop vindt evaluatie plaats. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen ‘off site’-simulatie en in-situsimulatie. Dat laatste houdt in dat de simulatie niet plaatsvindt in een simulatieruimte (off-site), maar op de daadwerkelijke plek waar de zorg wordt geleverd (in…

Auteursinformatie

Máxima Medisch Centrum, afd. Gynaecologie en verloskunde, Veldhoven.

Drs. F.R. Banga, gynaecoloog en fellow perinatologie; drs. A.F. Fransen, aios gynaecologie en verloskunde; prof.dr. S.G. Oei, gynaecoloog-perinatoloog.

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Franyke R. Banga ICMJE-formulier
Annemarie F. Fransen ICMJE-formulier
S. Guid Oei ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties