Obesitas los je niet op met een kuurtje

Commentaar
04-03-2019
E.F.C. (Liesbeth) van Rossum en Bibian van der Voorn

In 2017 had 48,7% van de Nederlanders overgewicht en 13,9% obesitas.1 Nieuwe inzichten over een effectieve behandeling van deze gewichtsproblemen kunnen van grote waarde zijn. Recentelijk suggereerde een ongeblindeerd, gerandomiseerd onderzoek (DROPLET-studie) dat een kortdurend, zeer laagcalorisch dieet middels een commercieel verkrijgbare maaltijdsvervangingskuur een baanbrekend resultaat bewerkstelligt, namelijk blijvende gewichtsreductie bij patiënten met ernstige obesitas.2 Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan loont het de moeite om er eens kritisch in te duiken. Hierbij kwamen we een aantal zaken tegen die maken dat wij er niet van overtuigd zijn dat deze laagcalorische maaltijdvervangers daadwerkelijk hét wondermiddel zijn om langdurig op een gezonder gewicht te blijven.

In het algemeen kunnen we stellen dat er meerdere wegen naar Rome leiden wat betreft leefstijlinterventies om gewicht te verliezen. Recente grote studies toonden geen verschillen in effect tussen diverse dieetinterventies: zowel vetarme, koolhydraatarme als gebalanceerde diëten werpen hun vruchten af, zolang de basis van het dieet maar uit gezonde producten bestaat, zoals groenten en onbewerkte producten.3,4

Duurzame gewichtsreductie

In de DROPLET-studie werden 278 volwassenen met obesitas gerandomiseerd tussen een gebruikelijke begeleiding bij afvallen door een praktijkverpleegkundige en een gedragstherapeutisch programma gecombineerd met een laagcalorisch dieet middels commercieel verkrijgbare maaltijdvervangers. De follow-upduur van 52 weken klinkt lang, maar gezien in het licht van een mensenleven is deze zeer beperkt.

Uit onderzoek blijkt dat het lastig is om de behaalde gewichtsreductie in de 3-5 jaar erna vast te houden.5 Zo kon slechts 5% van de mensen die middels een zeer laagcalorisch dieet na een jaar indrukwekkend 16,8 kg waren afgevallen, het behaalde lichaamsgewicht 5 jaar vasthouden.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing