NTvG-Databank voor alle abonnees

Opinie
De Hoofdredactie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:101
Download PDF

Verscheidene abonnees op de volledig gedigitaliseerde jaargangen van het tijdschrift van 1857 tot heden (de zogenaamde NTvG-Databank) hebben de helpdesk, maar ook de hoofdredactie, laten weten dat het gebruik van de Index-cd-rom, nodig om de databank op de website (www.ntvg.nl) te kunnen raadplegen, omslachtig en onhandig is. Het systeem was oorspronkelijk zo opgezet om veiligheidsredenen. Desondanks is onze webserver inmiddels enkele malen doelwit geweest van ‘hackers’.

Ook wij vinden in deze tijd de bestaande toegangsweg omslachtig en hebben daarom besloten per 1 januari 2004 de databank ook zonder gebruik van de Index-cd-rom toegankelijk te maken. Daartoe moet van de website eenmalig een bestand op de eigen computer worden geladen. De mogelijkheid daartoe vindt men na aanklikken van de NTvG-Databank in het menu. Bij het laden van de module moet de gebruiker het abonneenummer invullen. Dat staat op de adresdrager van het gedrukte tijdschrift.

Bij het laden van deze module kan ook een onderdeel van Adobe Acrobat worden meegenomen, genaamd BT/Business Tools, dat nodig is om de databank goed op het beeldscherm weer te geven. Dit onderdeel hoeft niet te worden geïnstalleerd als de gebruiker reeds Adobe Acrobat Full Version, versie 5 of hoger, gebruikt. De beschikbaarheid van de (gratis) Adobe Acrobat Reader is niet voldoende om de databank goed te kunnen raadplegen.

Daarnaast heeft de hoofdredactie besloten per 1 januari 2004 alle abonnees van de gedrukte versie van het Tijdschrift gratis toegang te verlenen tot de NTvG-Databank, via de website. Degenen die geen abonnement hebben op de elektronische versie van het Tijdschrift kunnen ook de bovenvermelde module laden om zo de databank te raadplegen. De huidige abonnees van de elektronische versie krijgen de Index-cd-rom 1857-2003 en de jaargang-cd-rom 2003 eenmalig gratis toegezonden. Zij worden in de gelegenheid gesteld aan te geven of zij de cd-roms tegen betaling willen blijven ontvangen. De mogelijkheid om tegen betaling de cd-roms te bestellen, bijvoorbeeld voor archivering, blijft voor alle abonnees bestaan.

Meer informatie wordt desgewenst verstrekt door de klantenservice van onze uitgever Bohn Stafleu Van Loghum, tel. 030-6383833. De hoofdredactie hoopt met deze besluiten aan de wensen van vele abonnees tegemoet te komen. Wij blijven de ontwikkelingen in de (elektronische) informatieverstrekking op de voet volgen en nemen kritische opmerkingen en suggesties gaarne in overweging.

Gerelateerde artikelen

Reacties