Non-union

Illustratie van een mannetje met een mitella
Robert Kaspar Wagner
Stein J. Janssen
Peter Kloen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7585
Abstract

Beste collega’s,

Een non-union is een fractuur die ondanks behandeling niet vastgroeit en die – naar verwachting – niet geneest zonder operatie. Deze aandoening heeft een negatieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid en de levenskwaliteit. Aan de hand van drie casussen beschrijven wij het ziektebeloop, de oorzaken en de behandeling van non-union.

Patiënt A, een 95-jarige vrouw met in de voorgeschiedenis onbehandelde osteoporose, kwam naar de polikliniek Orthopedie vanwege een non-union van een midschachtfractuur van de rechter humerus. Ze liep de fractuur 5 maanden eerder op na een val en werd elders niet-operatief behandeld met een Sarmiento-brace. De patiënte was naar ons verwezen voor een tweede mening vanwege een niet-genezende fractuur, pijn en een verslechterende mobiliteit. Zij woonde nog zelfstandig. Vóór het letsel tuinierde ze nog regelmatig. Sinds de val kon ze haar arm niet meer gebruiken in het dagelijkse leven.

Bij presentatie had de patiënte duidelijk pijn. Er was sprake van duidelijke instabiliteit op de plaats van de non-union, zonder radiologische kenmerken van genezing (figuur a). Na gezamenlijke besluitvorming werd gekozen voor operatieve behandeling. Tijdens de operatie namen wij weefsel af voor kweken (allen negatief) en nettoyeerden we de uiteinden van de non-union. Vervolgens overbrugden we de non-union door een…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, afd. Orthopedie en Sportgeneeskunde, Amsterdam: drs. R.K. Wagner, arts-onderzoeker orthopedie; dr. S.J. Janssen, orthopedisch chirurg; prof.dr. P. Kloen, orthopedisch chirurg.

Contact R.K. Wagner (r.k.wagner@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Robert Kaspar Wagner ICMJE-formulier
Stein J. Janssen ICMJE-formulier
Peter Kloen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties