Nog steeds onduidelijkheden over het beleid bij niet-scrotale testis: vroeg opereren versus onderbouwd afwachten

Opinie
R.A. HiraSing
F.J.M. van Leerdam
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:243-5
Abstract

Zie ook de artikelen op bl. 246 en 253.

In dit nummer staan twee artikelen over het beleid bij niet-scrotale testis: een van Hack et al. over de huidige ideeën om het hoge aantal orchidopexieën terug te dringen, en een artikel van Van der Horst et al. met een oproep om niet-scrotale testes eerder te behandelen.1 2 Uit deze twee artikelen blijkt dat over de advisering en het beleid bij niet-scrotale testis nog steeds geen consensus bestaat.

De discussie in dit tijdschrift begon in 1977 met een artikel van Hoogendoorn over de stijgende frequentie van orchidopexie. In 1975 werd bij 4,5 van de jongens een orchidopexie verricht, terwijl de internationaal aangehouden prevalentie van geheel niet-scrotale testis rond de 1 ligt.3 In die tijd werden jongens nog 5-6 dagen opgenomen voor een orchidopexie. Hierna volgden nog vele publicaties met veelal tegengestelde meningen.4-8 De conclusie was echter duidelijk…

Auteursinformatie

VU Medisch Centrum, afd. Sociale Geneeskunde, Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam.

Hr.prof.dr.R.A.HiraSing, kinderarts-jeugdarts; hr.dr.F.J.M.van Leerdam, jeugdarts.

Contact hr.prof.dr.R.A.HiraSing (ra.hirasing@vumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties