Hoe bied je die het hoofd?

Nocebo-effecten van statines

Pillen met placebo en nocebo erop
Melvin Lafeber
Andrea W.M. Evers
Frederikus A. Klok
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7402
Abstract

Veel patiënten die een statine gebruiken, schrijven hun spierklachten toe aan dit middel. Voor een aanzienlijk aantal patiënten is dat een reden om met hun statine te stoppen. Is dat terecht? En zo niet, hoe motiveer je dan je patiënten om hun statine toch te blijven gebruiken?

Statines zijn effectieve, veilige geneesmiddelen die het risico op een cardiovasculaire ziekte en sterfte met 20 tot 55% kunnen verlagen.1 De mogelijkheid om het cholesterol te verlagen met statines heeft duidelijk bijgedragen aan de trend van lagere cardiovasculaire sterfte in de westerse wereld in de afgelopen 30 jaar. Ondanks het beschermende effect van de behandeling is therapietrouw een probleem. Na 24 maanden gebruikt slechts 50% van de patiënten met een cardiovasculaire aandoening de statine nog.2 Een chronisch regime van preventieve geneesmiddelen is nu eenmaal moeilijker vol te houden dan het gebruik van geneesmiddelen waarvan de patiënt direct een effect ervaart. Als een patiënt namelijk bijwerkingen van preventieve geneesmiddelen ervaart, gaan de nadelen op korte termijn domineren over de hypothetische voordelen op de lange termijn.

Wat zeggen de RCT’s?

In de vele dubbelblinde, placebogecontroleerde gerandomiseerde onderzoeken (RCT’s) die in de afgelopen 40 jaar zijn verricht, worden statines relatief goed…

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Interne Geneeskunde, Rotterdam: dr. M. Lafeber, internist vasculaire geneeskunde, klinisch farmacoloog en klinisch epidemioloog. Universiteit Leiden, afd. Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie, Leiden: prof. dr. A.W.M. Evers, gezondheidspsychologe. LUMC, afd. Interne Geneeskunde, Leiden: prof. dr. F.A. Klok, internist vasculaire geneeskunde.

Contact M. Lafeber (m.lafeber@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Melvin Lafeber ICMJE-formulier
Andrea W.M. Evers ICMJE-formulier
Frederikus A. Klok ICMJE-formulier
Terechte bezorgdheid over spierklachten door statinegebruik?
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Het nocebo-effect is ook duidelijk cultuur bepaald. Hier in Griekenland hoor ik niemand over spierpijnen ten gevolge van statines, maar maakt men zich zorgen over de bijwerkingen op de lever!

Renske Mast, huisarts in Griekenland