Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde 2006 voor de ontdekking van RNA-interferentie

Opinie
R. Bernards
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2849-53
Abstract

De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde is dit jaar toegekend aan Andrew Fire en Craig Mello voor hun ontdekking van RNA-interferentie, dat wil zeggen het remmen van genactiviteit door dubbelstrengs-RNA (figuur 1). In dit artikel ga ik in op het mechanisme van RNA-interferentie en op de medische toepassingen ervan.

In 1998 ontdekten Fire en Mello dat introductie van dubbelstrengs-RNA in de nematode Caenorhabditis elegans een krachtige en specifieke onderdrukking veroorzaakt van genexpressie. Zij toonden ook aan dat dubbelstrengs-RNA veel beter in staat is om de activiteit van het gen waarvan het afkomstig is te onderdrukken dan elk van de 2 RNA-strengen afzonderlijk.1 Dit proces van onderdrukken van genactiviteit door dubbelstrengs-RNA wordt RNA-interferentie genoemd.

RNA-interferentie leidt zelden tot een complete uitschakeling van genexpressie. Op het eerste gezicht heeft deze methode veel weg van de RNA-‘anti-sense’-technologie, die al dateert van een jaar of 10 eerder. RNA-interferentie is echter niet…

Auteursinformatie

Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, afd. Moleculaire Carcinogenese, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.

Contact Hr.prof.dr.R.Bernards, medisch bioloog (r.bernards@nki.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties