Nitraat: effecten en normen voor de mens

Klinische praktijk
G.F. van Went-de Vries
G.J.A. Speijers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:1015-20

Inleiding

Nitraat behoort – gedeeltelijk ongewild – tot ons standaardvoedingspakket. In een aantal gevallen waarbij het gaat om een aanzienlijke nitraatopname, zou dit kunnen leiden tot gezondheidskundige problemen.

De nitraatproblematiek is uitvoerig besproken in nationale en internationale publikaties.1-6 Reeds in 1890 zijn door Mayo bij koeien vergiftigingen door nitraatopname beschreven. Naar we nu weten zijn koeien – door hoge omzetting van nitraat in nitriet in de pens – zeer gevoelig voor nitraat. Nitraat en nitriet worden als conserveringsmiddel toegevoegd aan onder andere vleeswaar ter voorkoming van botulisme bij de mens. De ADI (‘Acceptable Daily Intake’) bij toepassing als voedseladditief is voor de mens door de WHO in 1974 vastgesteld op 5 mg NaNO3 per kg lichaamsgewicht. Hierbij is geen rekening gehouden met de in vivo-omzetting in nitriet en N-nitrosaminen. Volwassen mensen nemen nitraat echter voornamelijk door het eten van groenten op. De soms hoge nitraatgehalten in een aantal…

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Adviescentrum Toxicologie: mw.G.F.van Went-de Vries, toxicoloog.

Laboratorium voor Toxicologie: dr.G.J.A.Speijers, toxicoloog.

Contact mw.G.F.van Went-de Vries

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties