Nigeriaanse families klagen Pfizer aan

Nigeriaanse families klagen Pfizer aan
Femia Kievits
Hans van Maanen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C83

Een federale rechtbank in de VS heeft besloten dat 88 Nigeriaanse families hun aanklacht tegen farmaceut Pfizer in Amerika kunnen voortzetten. De families klagen het bedrijf aan wegens ongeoorloofde tests op kinderen met het antibioticum trovafloxacine (Trovan). Pfizer zou geëxperimenteerd hebben zonder ‘informed consent’ van de ouders, zonder medeweten van…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In 1996 is Nigeria geteisterd door een ongekende meningitisepidemie die aan minstens 12.000 mensen het leven heeft gekost. Op dat moment was Trovan een veelbelovend antibioticum in het laatste stadium van ontwikkeling. Trovan was bewezen effectief. Voor aanvang van de studie heeft Pfizer van de Nigeriaanse autoriteiten en de Amerikaanse Food & Drug Administration alle benodigde volmachten verkregen. Deelname aan de Trovan-studie, uitgevoerd in het Infectious Disease Hospital in Kano, was vrijwillig. ‘Informed consent’ is door medisch personeel, in de lokale taal Hausa, verkregen van de ouders of voogden van de deelnemers.

Trovan’s overlevingspercentage van 94,4 was minstens zo hoog als dat van de best beschikbare behandelingen in het Infectious Disease Hospital. Het overlevingspercentage van patiënten buiten de studie was minder dan 90. Al het klinische bewijs wijst er op dat elk overlijden of letsel het directe gevolg is geweest van de verwoestende meningitisepidemie en niet van de behandeling die patiënten is gegeven in de klinische studie met Trovan.

Een feit is duidelijk. In 1996 heeft Trovan geholpen om Nigeriaanse levens te redden. In het beste belang van alle partijen, heeft Pfizer zich serieus ingespannen (en zal dit blijven doen) om tot een gepaste en minnelijke oplossing te komen over de Nigeriaanse federale casussen en die van de staat van Kano die betrekking hebben op Trovan. Het schikkingsproces loopt nog en Pfizer is bereid om aan de onderhandelingstafel te blijven totdat een overeenkomst is bereikt. Een schikking zal aanhoudende kosten en afleiding door de procesvoering voorkomen en kan helpen om de gezondheidszorg voor de bevolking van Nigeria te verbeteren en uit te breiden.

Pfizer bv, Capelle aan den IJssel

Jonathan Briers, medisch directeur