Zuurstoftekort in vliegtuig
Open

Nieuws
03-06-2005
F. Kievits en M.T. Adriaanse

Zeker 1 op de 2 vliegtuigpassagiers kampt met een ernstig zuurstoftekort tijdens de vluchten. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die zijn gepubliceerd in Anaesthesia (2005;60:458-60). Het afnemen van de zuurstofverzadiging kan verklaren waarom sommige passagiers tijdens en na de vluchten een algemeen gevoel van onbehagen hebben, suggereert de studie, die werd uitgevoerd door wetenschappers van The Royal Group of Hospitals uit Belfast (Noord-Ierland).

De 84 proefpersonen hadden een leeftijd tussen de 1 en 78 jaar; zij hadden geen cardiopulmonale problemen. Op de hoogte waar de kruissnelheid wordt bereikt, had 54 van hen een vermindering van het zuurstofpeil van 6 (een Spo2-niveau van 94 of minder): een waarde die in een ziekenhuis al snel aanleiding is om toediening van extra zuurstof te overwegen.

De gemiddelde daling van het zuurstofpeil bedroeg 4. Er was in dit opzicht geen onderscheid tussen passagiers op de lange vlucht en degenen die minder dan 2 uur vlogen. ‘Het probleem is verergerd met de komst van vliegtuigen die op grote hoogte kunnen vliegen’, aldus dr. Susan Humphreys tegenover Reuters Health (28 april 2005).