Ziekenhuis gebaat bij artsen in bestuur

Ziekenhuis gebaat bij artsen in bestuur
Open

Nieuws
24-08-2011
Hidde Boersma

Ziekenhuizen presteren beter als het bestuur bestaat uit artsen dan wanneer managers zonder zorgachtergrond de leiding hebben. Dat schrijft leiderschapsonderzoeker Amanda Goodall van het Duitse Forschungsinstitut zur Zukunft der Arbeit in een discussieartikel dat onlangs verscheen in Social Science & Medicine (2011; epub 6 juli).

Er is zowel in de politiek als in de gezondheidszorg veel discussie over het hoge managergehalte van ziekenhuizen en het effect daarvan op de kwaliteit. Empirische gegevens over prestaties waren er tot dusver echter maar sporadisch. Om daar verandering in te brengen onderzocht Goodall de Amerikaanse situatie, waar nog maar 235 van de 6500 ziekenhuizen geleid worden door artsen. Ze spitste haar onderzoek toe op ziekenhuizen die gespecialiseerd waren in kanker, maag- darm en leveraandoeningen of in hartaandoeningen en -operaties. Vervolgens keek ze naar de achtergrond van de bestuursleden van de ziekenhuizen die voorkwamen in lijst van beste ziekenhuizen zoals samengesteld aan de hand van IHQ-scores (‘Index of Hospital Quality’). In die score worden infrastructuur, resultaten en manier van werken van de ziekenhuizen gecombineerd tot een kwaliteitsscore.

Het bleek dat ziekenhuizen die de top-100 haalden, disproportioneel vaker geleid werden door artsen. In alle specialisatiegebieden was de gemiddelde IHQ-score significant hoger bij de door artsen geleide ziekenhuizen dan bij ziekenhuizen waarin managers de scepter zwaaiden. Goodall geeft geen inzicht in de reden van de verschillen. De studie is een duidelijke eerste indicatie dat ziekenhuizen beter af zijn al ze geleid worden door mensen met een zorgachtergrond.

(Bijdrage: Hidde Boersma.)