Wie niets wil mankeren, krijgt geen hulp

Wie niets wil mankeren, krijgt geen hulp
Open

Nieuws
02-02-2009

‘Ik heb helemaal geen psychisch probleem!’ Bij een enquête door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) bleek dat de mening te zijn van een kwart van de mensen die wel een depressie of een angststoornis hadden, maar geen hulp van hun huisarts kregen.

Het is bekend dat in Nederland ongeveer de helft van de patiënten met een van die twee meest voorkomende psychische aandoeningen onbehandeld blijft. Vaak komen deze patiënten met lichamelijke klachten bij hun huisarts, waardoor die de achterliggende psychische problemen niet herkent. Het NIVEL heeft als een van de eerste organisaties gekeken naar de invloed van de overtuigingen van de patiënten zelf: welke gedachten van de patiënten vergroten of verkleinen de kans dat hun huisarts in actie komt?

Het vertrouwen van de patiënten in professionele psychische hulp bleek geen rol te spelen. Wel kregen mensen vaker hulp van hun huisarts als zij op basis van eerdere ervaringen dachten dat die hen emotioneel zou steunen. Maar de beslissende factor bleek toch of zij zelf inzagen dat ze psychische problemen hadden (Gen Hosp Psychiatry. 2009;31:46-55).

Het NIVEL onderzocht ruim 10.000 mensen die in de afgelopen 4 maanden bij hun huisarts geweest waren. Van hen hadden er 743 volgens de DSM-IV-criteria een stemmings- of angststoornis, of allebei. Toch had bijna de helft (320 mensen) hiervoor het afgelopen halfjaar geen huisarts, psycholoog, psychotherapeut, psychiater, maatschappelijk werker, bedrijfsarts of sociaal verpleegkundige bezocht. (Bijdrage: Liesbeth Jongkind.)