Voeding heeft slechts kleine invloed op uraatgehalte

Nienke Fleuren
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:C4096

Een grote meta-analyse van 5 Amerikaanse studies heeft aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen het uraatgehalte in het serum beïnvloeden. Deze invloed bleek echter veel kleiner te zijn dan de variatie die door genetische factoren wordt veroorzaakt.

Tanya Major (University of Otago, Nieuw-Zeeland) en collega’s combineerden informatie uit 5 cohortstudies waarin zowel het uraatgehalte was gemeten, als een voedingsvragenlijst was afgenomen ( BMJ. 2018;363:k3951). Dit waren de ‘Atherosclerosis Risk in Communities’(ARIC)-studie, de ‘Coronary Artery Risk Development in (Young) Adults’(CARDIA)-studie, de ‘Cardiovascular Heart Study’ (CHS), de ‘Framingham…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties