Voeding heeft slechts kleine invloed op uraatgehalte

Nieuws
04-12-2018
Nienke Fleuren

Een grote meta-analyse van 5 Amerikaanse studies heeft aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen het uraatgehalte in het serum beïnvloeden. Deze invloed bleek echter veel kleiner te zijn dan de variatie die door genetische factoren wordt veroorzaakt.

Tanya Major (University of Otago, Nieuw-Zeeland) en collega’s combineerden informatie uit 5 cohortstudies waarin zowel het uraatgehalte was gemeten, als een voedingsvragenlijst was afgenomen ( BMJ. 2018;363:k3951). Dit waren de ‘Atherosclerosis Risk in Communities’(ARIC)-studie, de ‘Coronary Artery Risk Development in (Young) Adults’(CARDIA)-studie, de ‘Cardiovascular Heart Study’ (CHS), de ‘Framingham Heart Study’ (FHS) ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing