Verpleeghuizen: ga proactief te werk

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4519

artikel

Een uitbraak van COVID-19 in een verpleeghuis in de VS resulteerde in het overlijden van 26% van de inwoners. Verpleeghuizen moeten proactief te werk gaan bij het identificeren en uitsluiten van COVID-19-infecties bij bewoners, bezoekers en personeel, concluderen de onderzoekers in The New England Journal of Medicine (2020; online 27 maart).

Het was al bekend dat verzorgingstehuizen kwetsbaar zijn voor circulerende respiratoire infecties zoals influenza en verkoudheid: de bewoners hebben door hun hoge leeftijd en veelvuldige aanwezigheid van comorbiditeiten extra risico op een ernstig beloop. In King County (Washington, VS) is nu ook een casus gerapporteerd van een grote uitbraak van COVID-19 in ten minste 1 verpleeghuis.

Op 27 februari 2020 werd een 73-jarige bewoonster van het verpleeghuis in King County getest op SARS-CoV-2; deze test bleek op 28 februari, 9 dagen na aanvang van de symptomen en 4 dagen na ziekenhuisopname, positief. Zij overleed op 2 maart.

Direct na de melding op 28 februari, hielden de lokale en landelijke gezondheidsdiensten telefonische interviews met medebewoners (of hun naasten), bezoekers en personeel, om informatie te winnen over symptomen, ernst, comorbiditeiten, reishistorie en nauwe contacten met COVID-19-patiënten. Ze gaven daarbij ook advies over wie er getest zou moeten worden en over zelfisolatie en -quarantaine. Diezelfde dag werden nog 3 andere infecties gemeld in King County, waaronder een personeelslid van het verpleeghuis van de 73-jarige vrouw. Ten minste 45 bewoners en personeelsleden bleken toen al symptomen van een respiratoire aandoening te hebben.

Op 18 maart waren er 167 patiënten geïdentificeerd met COVID-19 die gelinkt waren aan het verpleeghuis: 101 (van de 130) bewoners, 16 bezoekers en 50 (van de 170) personeelsleden. Ziekenhuisopname was nodig bij respectievelijk 54,5%, 50% en 6% van hen. Van de getroffen bewoners overleed 33,7% en van de getroffen bezoekers 6,2%. De personeelsleden overleefden de infectie allemaal. Ten minste 3 andere tehuizen hadden infecties die duidelijk te herleiden waren naar het verpleeghuis in King County.

De NOS meldde op 1 april dat 14 van de 70 bewoners van een verzorgingstehuis in Heerde – een zwaargetroffen dorp in Gelderland – zijn overleden aan COVID-19. Cees Hertogh, hoogleraar Ouderengeneeskunde in het Amsterdam UMC, geeft in een reactie aan dat het niet duidelijk is of een soortgelijk scenario op meer plekken in Nederland heeft plaatsgevonden: de beschikbare gegevens van Verenso zijn geanonimiseerd.

Er wordt nu volgens Hertogh wel gewerkt aan het opzetten van een COVID-19-registratie in de langdurige zorg: ‘Tot nu toe is er nauwelijks getest in verpleeghuizen, de focus lag vooral op ziekenhuis- en eerstelijnszorg. Geleidelijk aan komen er meer tests beschikbaar, dus nu kan er wat ruimhartiger getest gaan worden.’ Nederlandse verpleeghuizen hebben inmiddels wel al de nodige maatregelen genomen, zoals het weren van bezoekers.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Het aangehaalde verslag over de uitbraak in King County staat een reden voor de verspreiding van het virus in verpleeghuizen die Lara Harmans niet overnam. Ik denk dat die toch genoemd moet worden omdat die ook in Nederland kan bestaan. Het gaat om "(...)the movement of health care personnel among facilities in a region.(...)"

Er staat verder nergens dat besmettingen bij zorgpersoneel moet worden uitgesloten, zoals Harmans denkt te lezen. Er staat: "(...) proactive steps by long-term care facilities to identify and exclude potentially infected staff (...). Het door Harmans gekozen uitsluiten als vertaling voor exclude is verwarrend omdat uitsluiten in het zorgjargon iets heel anders is dan uitsluiten in maatschappelijke taal.

Exclude is hier de toegang tot de werkvloer ontzeggen. Geen halve maatregelen dus, het jagen op het Covid-19 virus bij alles en iedereen die bij een verpleeghuis naar binnen wil. Dat is de les die in de VS getrokken is uit de uitbraak in het verpleeghuis dat aan een kwart van de bewoners het leven kostte. Niet pas in verpleegtehuizen in aktie komen bij een verdenking, maar daarvóór al het introduceren van Covid-19 voorkomen.

Arnold de Man, journalist, Text Libris