Tabaksverslaving onder 15-jarigen becijferd

Lucas Maillette de Buy Wenniger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:C4049
Download PDF

artikel

Ruim 3% van alle 15-jarigen in de Europese Unie heeft een nicotineverslaving. Dat berekende een Nederlandse onderzoeksgroep ( J. Public Health. 2018; online 6 september).

Dat een substantieel deel van de EU-jongeren regelmatig tabak rookt was al bekend, maar hoeveel tieners daadwerkelijk een nicotineverslaving hebben was onduidelijk. Om hier achter te komen, combineerden onderzoekers van onder andere het Amsterdam UMC gegevens uit verschillende bronnen. Een van deze bronnen was een rapport uit 2013-2014 over de gezondheidstoestand van adolescenten in 42 landen, waaronder 27 EU-lidstaten. Het rapport was gebaseerd op een vragenlijstonderzoek onder 220.000 jongeren van 11, 13 en 15 jaar. In totaal gaf 9,2% van de 15-jarigen uit de EU aan minstens 1 sigaret per dag te roken.

Vervolgens gebruikten de onderzoekers gegevens van een ander vragenlijstonderzoek uit 2013 dat werd uitgevoerd op 50 middelbare scholen in 6 West-Europese landen. In totaal beantwoordden 451 dagelijks rokende 15-jarigen vragen over hun rookgedrag. Met vragen als ‘hoe lang na het opstaan steek je je eerste sigaret op?’ en ‘rook je ook als je ziek bent?’ werd een inschatting gemaakt over de mate van nicotineafhankelijkheid van de persoon in kwestie.

De onderzoekers combineerden gegevens uit de beide onderzoeken en berekenden dat ruim een derde (35,3%) van de 15-jarige dagelijkse rokers verslavingsverschijnselen vertoonde. Van alle 15-jarigen in de EU is er dan bij 3,2%, zo’n 172.000 individuen, sprake van een nicotineverslaving, concluderen de auteurs.

Omdat het onderzoek over nicotineafhankelijkheid uitsluitend onder scholieren in westelijke EU-lidstaten zoals België, Nederland en Duitsland is verricht, is het bovendien niet uitgesloten dat de percentages in landen zoals Polen en Roemenië zelfs hoger liggen.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties