Stoppen met roken verbetert stemming

Stoppen met roken verbetert stemming
Open

Nieuws
14-03-2014
Twan van Venrooij

Veel rokers zien op tegen stoppen met roken omdat zij denken dat roken helpt bij het behoud van een goede geestelijke gezondheid. Maar deze veronderstelling klopt niet, zo laten Britse onderzoekers zien aan de hand van een meta-analyse in BMJ (2014;348:g1151). Stoppen met roken verbetert de geestelijke gezondheid juist en het effect hiervan is vergelijkbaar met dat van antidepressiva en medicijnen tegen angststoornissen.

Volgens Gemma Taylor (University of Birmingham) en collega’s zijn er verschillende redenen waarom het verband tussen de geestelijke gezondheid en stoppen met roken aandacht verdient. Enerzijds omdat rokers mogelijk minder snel geneigd zijn om te stoppen als zij geloven dat dit gepaard gaat met nadelige gevolgen voor hun psychisch welbevinden. Anderzijds omdat ook artsen mogelijk minder snel actie ondernemen om het stoppen met roken te bevorderen als zij geloven dat dit nadelig is voor de geestelijke gezondheid van een patiënt.

De auteurs vonden 26 studies die stoppers en niet-stoppers vroegen naar het vóórkomen van angst, depressie, de psychologische kwaliteit van leven, stemming en stress. De data waren verzameld bij aanvang van de studies en 7 weken tot 9 jaar later.

Angst, depressie, mengvormen hiervan en stress kwamen significant minder vaak voor bij rokers die waren gestopt ten opzichte van mensen die doorrookten. De effecten van stoppen met roken zijn ongeveer vergelijkbaar met die van medicijnen tegen stemmings- en angststoornissen, zo melden Taylor et al. Ook de stemming en de psychologische kwaliteit van leven verbeterden.

Het positieve effect van stoppen met roken op de stemming en de geestelijke gezondheid was even groot bij patiënten met en zonder een psychiatrische diagnose. Deze bevindingen kunnen artsen geruststellen: stoppen met roken zal bij psychiatrische patiënten hun aandoening waarschijnlijk niet verslechteren, en mogelijk zelfs therapeutisch werken, aldus de onderzoekers.