SSRI’s lijden weinig onder slecht nieuws

SSRI’s lijden weinig onder slecht nieuws
Open

Nieuws
03-10-2012
Hans van Maanen

De media-aandacht voor het verhoogde risico op zelfmoord bij depressieve jongeren door selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) heeft wel geleid tot een lichte daling in het gebruik ervan, maar de opmars van de middelen is de afgelopen 10 jaar gestaag doorgegaan. ‘Waarschuwingen van de instanties en media-aandacht komen en gaan, maar ze hebben geen significante impact op de totale opwaartse lijn van SSRI-gebruik’, zo schrijft een groep Nederlandse onderzoekers onder leiding van Juan Francisco Hernandez en Toine Pieters in PLoS ONE (2012; epub 20 september).

Zij analyseerden de verkoopcijfers van SSRI’s tussen 2000 en 2010 in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. In die periode, zowel in 2003 en in 2007, ontstond opschudding over de veiligheid van de antidepressiva: ze zouden bij jongeren suïcidale ideaties bevorderen – bovendien zouden de fabrikanten daarvan op de hoogte zijn geweest maar het hebben verzwegen. De media berichtten er uitgebreid over en de toezichthouders deden waarschuwingen uitgaan. Al eerder was vastgesteld dat hierdoor de verkoopcijfers van de middelen enige tijd daalden, maar het effect op de langere termijn was nog onduidelijk. In het Verenigd Koninkrijk nam, na de media-aandacht, in beide gevallen de verkoop weer toe, in Nederland veel minder.

Oorzakelijkheid is niet onomstotelijk vast te stellen, aldus de auteurs, onder meer omdat ondertussen ook nieuwe SSRI’s op de markt werden gezet. Daardoor zat er een deel vervanging in, en het voorschrijfgedrag verschoof ook van jongeren naar ouderen. Niettemin is wel duidelijk dat, zoals Pieters het zegt, ‘de middelen opmerkelijk resistent zijn gebleken tegen slecht nieuws’.

(Bijdrage: Hans van Maanen.)