RAAS-remmers: geen verhoogd risico op COVID-19

Nienke Fleuren
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4566

artikel

RAAS-remmers verhogen het risico op COVID-19 of een ernstig beloop daarvan niet. Dit concluderen Spaanse onderzoekers op basis van een patiënt-controleonderzoek (Lancet. 2020;S0140-6736(20)31030-8).

De onderzoekers bekeken de thuismedicatie van alle 1139 volwassenen die in de periode 1-24 maart 2020 met COVID-19 waren opgenomen in 7 Madrileense ziekenhuizen. Iedere patiënt werd op leeftijd en geslacht gematcht met 10 controlepersonen uit een eerstelijnsdatabase. Van deze controlegroep bekeken de onderzoekers het medicatiegebruik in 2018, het recentste jaar waarover de database gegevens bevatte. De controlegroep bestond dus niet uit mensen met COVID-19, maar geeft een beeld van de algemene populatie waaruit de patiënten gekomen zijn.

De patiënten (en dus ook de gematchte controlepatiënten) hadden een gemiddelde leeftijd van 69,1 jaar en 61% was man. Van de patiënten had 54,2% hypertensie, tegenover 49,6% van de controlepersonen (oddsratio: 1,27; 95%-BI: 1,10-1,46). Ook andere comorbiditeiten kwamen vaker voor bij de COVID-19-patiënten: diabetes, dyslipidemie, ischemische hartziekte, hartfalen, atriumfibrilleren, trombo-embolie, CVA, COPD en chronische nierinsufficiëntie.

Er was geen verschil tussen COVID-19-patiënten en controlepatiënten in het gebruik van RAAS-remmers (ACE-remmers, angiotensine-receptorblokkers, aldosteron-antagonisten of renineremmers) in vergelijking met het gebruik van andere antihypertensiva (calciumantagonisten, diuretica, bètablokkers of alfablokkers voor een cardiovasculaire indicatie). Ook afzonderlijk gaf geen van de RAAS-remmers een verhoogd risico op COVID-19, in vergelijking met het gebruik van andere antihypertensiva. Bovendien vonden de onderzoekers geen verschil in het gebruik van RAAS-remmers tussen de COVID-19-patiënten die er het ergst aan toe waren (overleden of opgenomen op de IC) en patiënten die aan een gewone ziekenhuisopname voldoende hadden.

Dit onderzoek weerlegt de hypothese dat het gebruik van ACE-remmers of andere RAAS-remmers het risico op ernstige COVID-19 verhoogt. De bevindingen dat RAAS-remmers invloed hebben op de expressie van ACE-2 – het aangrijpingspunt van SARS-CoV-2 – en dat RAAS-remmers veel gebruikt worden bij COVID-19-patiënten ‘vormen slechts twee stukjes van een complexere puzzel’, concluderen de onderzoekers.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties