Poetsen zonder tandpasta net zo goed tegen tandplak
Open

Nieuws
12-09-2016
Fleur Steenborg

Om tandplak tegen te gaan maakt het niet uit of je met of zonder tandpasta poetst. Dat laten tandarts Cees Valkenburg en collega’s (ACTA en AMC) zien in Journal of Clinical Periodontology (2016; online 11 augustus).

Volgens de auteurs wordt algemeen aangenomen dat tandpasta helpt bij het wegpoetsen van tandplak. Om dit te toetsen voerden zij een systematische review uit. Zij vonden in de literatuur 10 trials naar het effect van tandpasta op tandplak bij gezonde volwassenen met een goed gebit. De studies maakten 20 vergelijkingen met verschillende tandenborstels, tandpasta’s en poetstijden. Van de 10 artikelen hadden 6 een laag risico op bias, 3 een matig risico en 1 artikel een hoog risico.

Van de 20 vergelijkingen telden 7 geen significant verschil in de hoeveelheid weggepoetste plak met en zonder tandpasta, in 3 vergelijkingen was er zonder pasta minder tandplak en in 1 vergelijking deed tandpasta het beter. De overige 9 vergelijkingen trokken geen conclusie.

Gemiddeld werd er na een eenmalige poetsbeurt met tandpasta 49,2% aan plaque verwijderd. Bij poetsen zonder tandpasta was dit 50,3%. De auteurs schrijven dat het mechanische effect van de tandenborstel de grootste factor is in het verwijderen van tandplak, de grootste variabele in dit proces is de persoon die poetst.

Toch raden Valkenburg et al. niet aan om zonder tandpasta te poetsen. Tandpasta heeft een antimicrobieel effect en het bevat fluoride tegen cariës. Daarnaast zorgt het voor een frisse adem en gaat het tandverkleuring tegen. ‘Een aanzienlijk deel zou hun tanden niet poetsen zonder tandpasta’, zo stellen ze.