Ouderen staan positief tegenover actief levenseinde

Ouderen staan positief tegenover actief levenseinde
Open

Nieuws
06-02-2012
Karen van Weelden

Een actief levenseinde blijft onderwerp van publiek debat en ook steeds meer ouderen kunnen zich voorstellen dat zij ooit euthanasie of een ‘pil van Drion’ willen, zo schrijven onderzoekers in Journal of Medical Ethics (2012; epub 12 januari).

Om de meningen van 55-plussers over het levenseinde in kaart te brengen, gebruikten Hilde Buiting (VUmc) en collega’s data uit de ‘Longitudinal Aging Study Amsterdam’ (LASA), een representatief cohort Nederlanders van 55-85 jaar. In de periode 2001-2009 vroegen de onderzoekers elke 3 jaar aan ongeveer 1300 ouderen hoe ze tegen euthanasie en tegen een levenseindepil aankeken.

In 2001 antwoordde 54% van de ondervraagden ‘ja’ op de vraag of ze zich konden voorstellen dat zij hun dokter ooit zouden vragen een eind aan hun leven te maken; in 2008 was dat 70%. Voor dezelfde vraag over de pil van Drion was dat in 2001 31%, tegenover 40% in 2008. In de groep patiënten van 64-74 jaar was deze stijging met 14% het grootst. Na multivariabele analyse bleek dat naast deze groep ook niet-gelovige, gescheiden, depressieve of hoger opgeleide mensen positiever stonden tegenover euthanasie en de levenseindepil. Het merendeel van de ondervraagden had weinig vertrouwen in wat hun dokter voor ze zou kunnen betekenen op dit gebied.

Uit deze resultaten blijkt dat steeds meer ouderen aandacht hebben voor een actief levenseinde. Dit sluit aan bij de toenemende interesse voor ideeën over het ‘voltooide leven’ en de euthanasiewens. Dokters krijgen hier door de vergrijzing steeds meer mee te maken en de auteurs sporen hen aan om zorgvuldig en serieus om te gaan met ouderen die, ziek of niet, een dergelijke wens hebben.

(Bijdrage: Karen van Weelden.)