Oorsmeerreductie

Oorsmeerreductie
Open

Nieuws
04-04-2011
Joost Zaat

Jaarlijks spuiten huisartsen en hun assistentes in Nederland een kleine 600.000 keer een oor uit wegens een cerumenprop (2% van alle contacten). Kunnen patienten dat niet zelf? En vooral: blijven ze dat dan voortaan ook zelf doen? Het zou een hoop werk schelen.

Engelse onderzoekers gingen al een paar jaar geleden in een RCT na of uitspuiten thuis met een ‘bulb syringe’ vergelijkbaar was met uitspuiten door de dokter (Br J Gen Pract. 2008; 58: 44-9). Een ‘bulb syringe’ is een rubber bolletje waarin 25-60 ml water kan om het oor te spoelen. In de VS en Duitsland is het overal verkrijgbaar, in Nederland alleen via internet. De helft van de patiënten lukte het in de Engelse trial hun eigen prop voldoende te verwijderen en daarmee was de eigen actie slechts 15% minder effectief dan het uitspuiten in de praktijk. De spuitjes zijn herhaalde malen te gebruiken zodat de onderzoekers zich afvroegen of de zelfuitspuiters in de 2 jaar na de trial minder vaak terugkwamen (Ann Fam Med. 2011;9:110-4). Van de zelfuitspuiters was na 2 jaar 60% opnieuw bij de huisarts geweest met een verstopt oor, van de groep bij wie de huisarts had uitgespoten, had 73% opnieuw klachten (relatief risico: 1,79; 95%-BI: 1,05-3,04).

Net als pleisters en paracetamol hoort zo’n oorspuitje dus gewoon in de huisverbanddoos en huisartsen en assistentes zouden deze zelfzorg moeten stimuleren.

(Bijdrage: Joost Zaat.)