Ook met mondkapje is spraak goed te verstaan

Nieuws
25-03-2021
Josephine M.J. Stoffels

Reacties (1)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Saar muller
07-04-2021 16:47

Tendentieuze titel

Wat een tendentieuze titel, en wat een tendentieuze samenvatting van dit buitenlandse onderzoek. Een titel is een zeer algemene statement: “Ook met mondkapjes is spraak goed te verstaan.”

Dit is echter allerminst algemeen geldig. Het oorspronkelijk onderzoek vermeldt netjes dat het om jonge (gemiddeld slechts 37 jaar) en goedhorende mensen gaat. Dat had erbij moeten staan. Nu suggereert de titel, dat mondkapjes helemaal geen nadelen hebben.
Voor het merendeel van de slechthorenden (volgens Nederlands onderzoek van het AMC, https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/coronamaatregelen-isoleren-ernstig-slechthorenden.htm) maken mondkapjes het verstaan veel moelijker zo niet onmogelijker. Doordat de meeste mondkapjes met name de hoge tonen wegnemen, die ouderen toch al niet goed horen, ondervinden ook ouderen onevenredig de nadelige gevolgen. Tenslotte maken mondkapjes het spraakverstaan volledig onmogelijk voor mensen die zo doof zijn dat ze afhankelijk zijn van spraakafzien. Dit laat meteen zien hoe beperkt het onderzoek was: de onderzoekers vonden in hun resultaten niet “dat het verlies van visuele informatie nadelig is voor het spraakverstaan”.

De verplichting tot het dragen van mondkapjes wordt gepresenteerd als “baat het niet dan schaadt het niet”. De gevolgen voor doven, slechthorenden en ouderen worden hierin niet meegewogen. Deze tendentieuze berichtgeving ondersteunt helaas dit ongebalanceerde beleid.

Saar Muller

Klinisch Fysicus (en CI drager), Amsterdam.