Farmaceutische industrie olifant in de kamer op KNAW-bijeenkomst

Nieuwe methodes voor geneesmiddelenontwikkeling

Lucien Hordijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:C4162

Na voortdurende media-aandacht voor dure geneesmiddelen en het vermeende wangedrag van farmaceuten, moest het nu eens gaan over wat de wetenschap kan bijdragen om het ontwikkeltraject van nieuwe medicijnen efficiënter te maken. Even stoppen met somberen en verder met oplossingsrichtingen.

Die belofte kon op de KNAW-bijeenkomst (KNAW staat voor: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) van 7 februari over nieuwe methodes voor geneesmiddelenontwikkeling maar ten dele worden waargemaakt. In de voormalige herensociëteit de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam vroeg oud-rector magnificus van de Universiteit Leiden Douwe Breimer een aantal sprekers…

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Het artikel van Lucien Hordijk deed bij mij een idee opborrelen dat ik al een aantal jaren heb: waarom investeert de Nederlandse staat of de Europese Unie niet in een staatsfarmaceut, een overheidsinstelling die zelf de ontwikkeling, productie en exploitatie van een medicijn uitvoert. In de huidige situatie is er een gebrek aan concurrentie (denk aan de patenten op nieuwe medicijnen en de geringen productie van weesgeneesmiddelen), wat de prijzen van bepaalde medicijnen enorm kan laten toenemen. Bij een staatsfarmaceut zijn de ontwikkelingskosten inzichtelijker, winstmarges op medicijnen kunnen direct door de overheid worden bepaald en ten goede komen aan ontwikkelingen van toekomstige medicijnen. Dat ik hier niet alleen in sta, blijkt uit een column van de hoogleraar economie Irene van Staveren in Trouw van vorig jaar: "Maar als het om gezondheidszorg gaat moeten we misschien wel een stap verder gaan. Een staatsfarmaceut zou helemaal niet misstaan in het rijtje NS, Gasunie en Tennet en dient een minstens zo groot maatschappelijk belang." Een politieke uitdaging...

Arjen Koppen, onderzoeker