Minder invasieve test

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4620

artikel

Volgens Anneloes Vlek en collega’s van het Diakonessenhuis Utrecht kan de PCR-test voor SARS-CoV-2 goed worden uitgevoerd met materiaal uit de neus en keel samen: het is niet nodig om met een wattenstaaf materiaal in de nasofarynx te verzamelen (Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2020; online 14 juli). Deze methode is veel eenvoudiger uit te voeren en is minder invasief.

De WHO raadt aan om voor een SARS-CoV-2-test met een speciale wattenstaaf materiaal uit de nasofarynx te verzamelen, die zich achter de neusholte bevindt. Dit wordt als tamelijk onprettig ervaren. In Nederland verschilt het per testlocatie hoe de test wordt afgenomen. Bij de GGD wordt meestal het advies van de WHO gevolgd, al dan niet in combinatie met afname uit de keel. In ziekenhuizen wordt vaker een gecombineerde keel- en neusafname verricht, waarvoor geen speciale wattenstaaf nodig is.

Vlek en collega’s vergeleken in hun recente, kleinschalige onderzoek de resultaten van SARS-CoV-2-PCR-tests van de gecombineerde keel- en neusafname met de resultaten van de direct daarna afgenomen nasofaryngeale PCR-testresultaten. Bij de gecombineerde keel-neustest gaat men eerst met een wattenstaaf langs de achterkant van de orofarynx, en daarna met dezelfde wattenstaaf in 1 neusholte over de neusbodem – en dan niet tot in de nasofarynx.

Het onderzoek werd eind april 2020 uitgevoerd bij 107 medewerkers van het Diakonessenhuis Utrecht met covid-19-symptomen. Van hen testten er 80 negatief (74,8%) bij beide methodes, 25 positief bij beide methodes (23,4%) en 2 alleen positief met de keel-neustest (1,9%). Daarmee was de overeenstemming tussen de methodes zeer hoog (κ = 0,95). Wel waren er meer replicatiecycli in de PCR nodig bij de keel-neustest dan bij de nasofarynxtest (mediane grenswaarde resp. 21 (IQR: 17-20) vs. 19 (IQR: 18-29) cycli).

De onderzoekers menen dat de gecombineerde keel-neustest desondanks een geschikt alternatief is.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Geachte redactie, 

Dit artikel kan echt impact hebben en verlichting tijdens het nasale onderzoek brengen. Echter, na 2 x lezen werd mij niet duidelijk wat werd bedoeld. De derde keer lette ik op het taalgebruik:  "en daarna met dezelfde wattenstaaf langs de lagere neusholte". Dit laatste kan ik niet voor me zien. 

Wat wordt bedoeld met  "langs de neusholte? In de neusholte? Hoe diep? Alleen het vestibulum? Langs of tegen het septum, of langs of tegen de conchae? Een of beide neusholten? Of toch zo diep dat de nasopharynx wordt bereikt? En wat is dan precies het verschil met de afgedane methode? 

Is het niet beter dat de redactie de in een artikel verwoorde vage suggestie verheldert alvorens deze te  plaatsen? Scheelt de lezers hoofdbrekens en langdurige improductief getwijfel, getob en aanvallen van zwaarmoedigheid. 

Met dank voor jullie overigens prima dossier!

F.Gunneweg, huisarts

Beste heer Gunneweg,

Hartelijk dank voor uw reactie, ik heb de tekst iets aangepast. Hopelijk is de uitleg zo duidelijker.

Met vriendelijke groet,

Lara Harmans
Nieuwsredacteur NTvG