Minder eenzaamheid met dagelijks telefoontje

05-03-2021
Nienke Fleuren

Dagelijkse telefoongesprekken met een empathische student kunnen helpen tegen eenzaamheid onder kwetsbare mensen. In een kortdurende RCT zagen Amerikaanse onderzoekers gunstige effecten van zo’n interventie tijdens de covid-19-pandemie (JAMA Psychiatry. 2021; online 23 februari).

Tijdens de covid-19-pandemie vreesden medewerkers van maaltijdverstrekker ‘Meals on Wheels’ in de staat Texas voor een toename van eenzaamheid onder hun cliënten: ouderen en chronisch zieken die kwetsbaar zijn en veelal niet zelfstandig de deur uit kunnen. De onderzoekers ontwikkelden daarom een interventie voor deze cliënten, waarvan ze het effect onderzochten in een RCT.

De interventie was simpel. Studenten (n = 16) kregen een onlinetraining in het voeren van empathische gesprekken. Iedere student kreeg vervolgens 6-9 cliënten toegewezen en belde deze cliënten (n = 107) in de eerste week 5 keer voor een kort gesprekje (richttijd: 10 minuten). Daarna gaven de cliënten aan hoe vaak ze in de resterende 3 weken gebeld wilden worden. Cliënten uit de controlegroep ...