Maagverkleining bij tieners heeft direct effect

Maagverkleining bij tieners heeft direct effect
Open

Nieuws
28-01-2009

Een maagverkleining bij extreem obese tieners leidt in de meeste gevallen tot remissie van diabetes type 2. Dit blijkt uit een publicatie van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center in het tijdschrift Pediatrics (2009;123:214-22).

In 5 Amerikaanse ziekenhuizen kregen 11 tieners met een ‘body mass index’ (BMI) van 50 een roux-en-Y-maagbypass. Deze methode vermindert niet alleen de inname van voedsel (door maagverkleining), maar ook de opname van voedsel (door omleiding van de twaalfvingerige darm). De operatie is niet zonder risico en wordt daarom slechts toegepast bij morbide obesitas. De kans bestaat namelijk dat naast het dumpingsyndroom (brokken onverteerd voedsel belanden vrijwel direct in de dunne darm) een malabsorptie optreedt van vooral vitaminen en calcium. De aanwezigheid van diabetes type 2 was volgens de artsen echter voldoende aanleiding om de ingreep bij kinderen te rechtvaardigen.

Na een jaar was de BMI teruggevallen naar 33. Daarmee waren de kinderen nog steeds obees. Maar hun stofwisseling was duidelijk verbeterd: de nuchtere bloedsuikerwaarde was met 41% gedaald, de insulineconcentratie in het bloed daalde zelfs met 81% en het gehalte geglycosyleerde hemoglobine werd weer normaal: 5,6% (was 7,3%). Daarnaast nam geen van de patiënten, op één na, nog diabetesmiddelen in. Ook de lipidesamenstelling, bloeddruk en leverwaarden verbeterden aanzienlijk. De auteurs schrijven dat zij hopen dat de patiënten door de operatie ook op de lange duur geholpen zijn, ondanks dat demineralisatie van botten een punt van aandacht blijft.

In de vergelijkingsgroep van 67 adolescenten, die conservatief behandeld werden, trad geen enkele verbetering op, ofschoon hun BMI van 35 beduidend lager was dan die van de geopereerde patiënten.