Longkankerrisico blijft hoog voor ex-rokers

Lucas Maillette de Buy Wenniger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:C3958
Download PDF

In de ‘Framingham heart study’ volgen onderzoekers mensen nu al zo lang dat het mogelijk is om te bepalen wat het effect is van stoppen met roken na meer dan 25 jaar. Ook na al die tijd blijken ex-rokers nog een minstens 3 keer hoger risico op longkanker te hebben dan mensen die nooit rookten.

artikel

Dat stoppen met roken het risico op longtumoren duidelijk vermindert was natuurlijk bekend, maar in hoeverre stoppen na 25 jaar het longkankerrisico nog verlaagt konden eerdere studies met kortere opvolgtijden niet bepalen. Met gegevens uit het originele ‘Framingham heart study’-cohort, dat gerekruteerd werd van 1954-1958, en het nakomelingencohort van begin jaren 70 konden Amerikaanse onderzoekers bij 8907 personen de relatie tussen roken, stoppen en eventuele longkanker bepalen op basis van een mediane follow-upduur van bijna 29 jaar ( J Natl Cancer Inst. 2018;110:djy041).

Mensen die actief rookten hadden een bijna 8 keer hoger risico op longkanker dan niet-rokers. Stoppen verlaagde het risico op longkanker al snel: mensen die maximaal 5 jaar eerder hun laatste tabak hadden gerookt, hadden al 39% minder risico op een longtumor. Hun risico bleef geleidelijk afnemen tot minstens 25 jaar na de stopdatum. Toch was het kankerrisico bij voormalig rokers ook meer dan 25 jaar na het stoppen veel hoger dan onder mensen die nooit rookwaren hadden gebruikt.

De VS kent een richtlijn om rokers en mensen die in de laatste 15 jaar stopten te screenen met lagedosis-CT. In Nederland bestaat nog geen bevolkingsonderzoek voor longkanker. Mocht het er komen, dan suggereren de gegevens uit deze langetermijnstudie dat het mogelijk zelfs zinvol is om tot nog langer na het stoppen te blijven screenen. Volgens de auteurs is het wel eerst nodig om te onderzoeken of dat medisch en financieel echt effectief zou zijn.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties