Late geboorte verhoogt risico op cerebrale parese

Late geboorte verhoogt risico op cerebrale parese
Open

Nieuws
20-09-2010
Esther van Osselen

Hoe verder van de uitgerekende datum een geboorte plaatsvindt, hoe groter de kans dat het kind een cerebrale parese (CP) ontwikkelt. Dat geldt ook binnen de termijn van 37 tot en met 42 weken die als een gezonde zwangerschapsduur geldt. In de eerste week van de aterme periode is de kans op een kind dat CP krijgt bijna dubbel, aan het einde haast anderhalf maal zo groot als de kans bij een termijn van 40 weken.

Dat blijkt uit een groot Noors onderzoek naar CP, een syndroom van spastische verlammingen en andere neurologische afwijkingen dat zich in de vroege kindertijd manifesteert (JAMA. 2010;304:976-82). CP is de belangrijkste oorzaak van handicaps bij kinderen.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van ruim 1,5 miljoen geboorten in Noorwegen tussen 1967 en 2001. Zij koppelden die data aan een verzekeringsregistratie van vrijwel alle gevallen van CP. In totaal werden 1938 kinderen geboren die CP ontwikkelden. Het absolute risico is klein, en varieert van 0,99 gevallen per 1000 geboorten bij een zwangerschapstermijn van 40 weken, tot 1,91/1000 bij 37 weken en 1,44/1000 bij 42 weken.

De onderzoekers denken niet dat CP wordt veroorzaakt door een te korte of te lange zwangerschapsduur. Zij redeneren juist omgekeerd dat de aanleg voor CP de timing en het verloop van de bevalling ongunstig beïnvloedt. Het hogere aantal complicaties tijdens de bevalling kan dan niet alleen worden opgevat als oorzaak van CP, maar ook als een gevolg van een afwijkende ontwikkeling van het foetale brein.

Hoe het begin en het verloop van de bevalling precies wordt gereguleerd, is deels nog onopgehelderd. Het foetale brein lijkt echter van belang. Ook bij andere aangeboren afwijkingen die hersenschade met zich meebrengen, is een verband met zwangerschapsduur gevonden. Voor bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen aan de tractus digestivus geldt zo’n verband weer niet.

(Bijdrage: Esther van Osselen.)