Interacties tussen kruidenproducten en medicijnen

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:C4286

artikel

Met de campagneboodschap ‘Informeer altijd je arts of apotheker als je een kruidenproduct en een medicijn gebruikt’ vraagt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aandacht voor de mogelijke interacties tussen veelgebruikte kruidenproducten en medicijnen.

Kruidenproducten lijken onschuldig, maar sommige kunnen invloed hebben op de werking van bepaalde medicijnen. Zo kan sint-janskruid de werking van antidepressiva versterken en moet worden opgepast met Amerikaanse ginseng bij het gebruik van bloedverdunners.

Het CBG deed onderzoek naar de wisselwerking tussen 10 veelgebruikte kruidenproducten en diverse medicijnen zoals maagzuurremmers en hartmedicatie. De resultaten zijn toegevoegd aan de Geneesmiddeleninformatiebank en voor iedereen toegankelijk via de website van het CBG. Op de website kan ook een animatievideo over de mogelijke risico’s van kruidenproducten bekeken worden. Artsen en apothekers kunnen deze video downloaden en in hun wachtruimte afspelen.

Het CBG wil de lijst van kruidenproducten in de toekomst verder uitbreiden. Ook doet het CBG een oproep om vermoedens van bijwerkingen van kruidenproducten en interacties met medicijnen te melden bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Zie http://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-kruiden voor meer informatie en om de video te downloaden.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties