Implanteerbare bloeddrukmeter

Implanteerbare bloeddrukmeter
Open

Nieuws
28-01-2009

Patiënten met hypertensie kunnen in de toekomst beter en eenvoudiger gecontroleerd worden: een minuscule implanteerbare druksensor maakt bloeddrukmetingen voor patiënt en arts gemakkelijk. De sensor wordt direct in de A. femoralis (liesarterie) ingebracht en is met een flexibel microkabeltje met een kleine transponder verbonden. Beide liggen onder de huid in de lies.

Bij veel patiënten met hypertensie is de bloeddruk moeilijk in te stellen. Zij moeten daarom regelmatig ambulant gecontroleerd worden. Een lastige procedure: zij dragen gedurende een dag of langer een bloeddrukmeter in een kastje om het middel en op vooraf ingestelde tijden geeft een opblaasmanchet aan de arm de actuele bloeddrukwaarde door. De manchet wordt daarvoor met regelmaat opgepompt en leeg gelaten, wat vooral in de nacht lastig is.

Maar met het intravasale monitoringsysteem wordt ambulante bloeddrukmeting binnenkort eenvoudig, schrijft het Duitse Fraunhofer Institut. De microsensor, die een doorsnede van 1 mm heeft, meet de bloeddruk 30 keer per seconde. Via een kabeltje zendt de sensor gegevens naar de transponder, die eveneens in de lies onder de huid ligt. De laatste digitaliseert en codeert de gegevens en zendt die aansluitend naar een afleesapparaatje dat eenvoudig aan de kleding bevestigd kan worden. Vandaar kunnen de waarden doorgestuurd worden naar een monitorstation, waar de arts ze kan aflezen.

Door de toepassing van een speciale ‘complementary metal oxide semiconductor’(CMOS)-technologie gebruikt het systeem bijna geen energie; het micro-implantaat wordt via spoeltjes draadloos van energie voorzien.