Gespannen en sombere diabeten kunnen soms profiteren van ‘mindfulness’

Gespannen en sombere diabeten kunnen soms profiteren van ‘mindfulness’
Open

Nieuws
02-01-2013
Esther van Osselen

Patiënten met diabetes mellitus die emotioneel niet goed in hun vel zitten, kunnen soms profiteren van ‘Mindfulness-based cognitive therapy’ (MBCT). Spanning, angst en somberheid verminderen en de kwaliteit van leven stijgt significant. Althans, voor wie is te porren voor deze intensieve therapie en de volle 8 weken van de interventie volhoudt.

Dat blijkt uit een gerandomiseerde studie onder 139 patiënten met diabetes mellitus type 1 en 2 die vanuit ziekenhuizen in Tilburg, Eindhoven en Geldrop worden begeleid (Diabetes Care 2012; epub 27 november). In totaal kregen 70 patiënten MBCT – een geprotocolleerd programma met meditaties en cognitieve therapie. De gevonden effecten lijken voor een aanzienlijk aantal deelnemers niet alleen significant, maar ook klinisch relevant. Vóór de MBCT scoorden 81 patiënten boven het afkappunt (een score van minimaal 8 op de ‘Hospital anxiety and depression scale’) voor angst, 71 voor somberheid. Na MBCT was 37% van de patiënten met angst niet meer bang (tegen 5% van de controlegroep) en 27% van de somberen niet meer triest (8% in de controlegroep). Op glykemische controle was er geen meetbaar effect.

De onderzoekers noemen als kwetsbaar punt van de studie dat de controlegroep geen enkele behandeling onderging. De vraag is dus of het gevonden effect aan MBCT ligt, of aan de aandacht die patiënten kregen in het algemeen. Een ander discussiepunt is selectie en uitval. Meer dan 600 geschikte patiënten weigerden deelname, zelfs al werden termen als ‘mindfulness’ of ‘meditatie’ bij het rekruteren vermeden. Bovendien haakte ruim 1 kwart van de MBCT-deelnemers af. Daarmee blijft wel een heel select groepje over.

(Bijdrage: Esther van Osselen.)