Stroboscopen zijn de boosdoener

Fotosensitieve epilepsie tijdens een avondje feesten

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:C4277

Lichtshows met stroboscopen zijn bijna een vast onderdeel van EDM-feesten. Deze lampen zouden de kans op een epileptisch insult tijdens zo’n feest wel eens kunnen verdrievoudigen, schrijven Newel Salet en collega’s in BMJ Open .

Aanleiding voor de studie was een incident met een 20-jarige man die tijdens de stroboscopische lichtshow van een ‘electronic dance music’(EDM)-concert een epileptisch insult kreeg. Toen hem beelden van ditzelfde concert werden getoond, was duidelijke epileptiforme activiteit op het eeg te zien. Ook gaf de man aan dat de beelden…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Arnoud
Eerenbeemt

"... om zulke feesten ’s nachts te vermijden" of "... om zulke feesten te vermijden"? Anders gezegd: welke rol speelt het tijdstip? Heeft een epilepticus baat bij eerbiediging van het diurnale ritme door 's nachts te slapen, zoals de natuur bedoeld heeft?

Arnoud Eerenbeemt, medisch terminoloog

Er is in het onderzoek niet gekeken of het tijdstip (slaaptekort?) te maken zou kunnen hebben met de insulten; het ging hier om de 'blootgestelde' groep (binnen/donker/'s nachts) versus de 'niet-blootgestelde' groep (buiten/licht/overdag). De toevoeging dat het zich 's nachts afspeelt refereert dus aan de gradatie van blootstelling aan stroboscopisch licht.

Lara Harmans, nieuwsredacteur